Nieuwe vloer kopen? Hier moet je op letten

Waar houd je rekening mee bij het kopen van een nieuwe vloer? Onder meer: in welke kamer komt de vloer en wat is je gezinssituatie? Wij nemen je mee.

Guido van Loon 30 Mei 2020

Je vloer is dus aan vervanging toe. Maar voordat je jezelf onderdompelt in alle mooie vloerentrends is het verstandig jezelf de vraag te stellen: ‘Hoe wil ik mijn vloer gebruiken?’. Dat hangt bijvoorbeeld af van je gezinssituatie: heb je kinderen en spelen zij graag op de vloer? Heb je huisdieren of loop je misschien graag op blote voeten (dan is ook vloerverwarming wellicht het overwegen waard). Maar ook: moet je rekening houden met allergieën, vind je het erg als je vloer regelmatig wat aandacht (onderhoud) nodig heeft om mooi te blijven of past dat juist helemaal niet bij je? En daarnaast: voor welke ruimte is de nieuwe vloer bedoeld? Laminaat, tapijt of een parketvloer kan bijvoorbeeld (bijna) overal bij een gietvloer of grindvloer ligt dat weer anders.

Je nieuwe vloer: mooi of praktisch

In de woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer is de keuze van de vloer sterk gericht op wat jij mooi vindt. Bijvoorbeeld die parketvloer met authentieke uitstraling waarvan je al jaren droomt, of juist de strakke designvloer als mooie aankleding van je trendy huis. Voor de kinderkamer, hobby- of werkkamer en eventuele extra ruimte zul je minder snel op de uitstraling afgaan en veel eerder kiezen voor een praktische vloerbedekking. Iets waar de kinderen makkelijk op kunnen spelen, wat makkelijk schoon te maken én hygiënisch is en waar treintjes en bureaustoelen makkelijk kunnen rollen. Vaak zijn dit vlakke vloeren zoals vinyl en linoleum.

Controleer je afwerkvloer

De situatie waaruit je begint met plannen te maken kan verschillen. Gaat je verbouwen, heb je een nieuw huis gekocht of gaat het om een nieuwbouwhuis? In alle gevallen is het van belang dat, voordat je je nieuwe vloer plaatst, je de conditie van je afwerkvloer controleert. De afwerkvloer ligt direct bovenop de betonnen ondervloer of de houten balklaag en is in goede conditie als deze voldoende vlak, droog en sterk is. Het kan zijn dat ook je trap aan nieuwe bedekking toe is en je die gelijk wilt meenemen. De mogelijkheden variëren van geverfde trappen met halve maantjes van traanplaat of tapijt tot bedekking met laminaat. Waarvoor je kiest hangt natuurlijk af van smaak, maar ook van de vloer in bijvoorbeeld de hal. Voor de overgang tussen verschillende soorten vloerbedekking, bijvoorbeeld laminaat naast tapijt, zijn er profielen beschikbaar die ook hoogteverschillen moeiteloos overbruggen.

Basis van je woning

Ga je een compleet nieuwe woning inrichten? Zorg er dan voor dat er in het interieur een rode draad loopt in de vorm van een bepaalde kleur(combinatie) en/of een bepaalde woonstijl. Vloeren maken een groot deel van een woning uit en zijn daarom een logisch uitgangspunt. Is de juiste vloerbedekking eenmaal gekozen, dan is daarmee letterlijk de basis gelegd voor de verdere inrichting en aankleding. Door verf en behang, gordijnen, meubels en accessoires qua kleur en sfeer op de vloer af te stemmen, ontstaat stap voor stap een harmonieus interieur dat tot in detail ‘klopt’.

Ga naar een échte specialist

Een echte vloerenspecialist, bijvoorbeeld Parket Paleis, vraagt behalve naar je wensen ook naar je leefomstandigheden en -gewoonten. Een goed advies komt tenslotte alleen naar boven als de specialist een goed inzicht heeft in jouw wensen, maar ook je levensstijl. Onderhoud is hierin ook van essentieel belang. Een vloer moet passen bij jouw huishouden. Kiest je voor een parketvloer, dan is het belangrijk de oppervlaktebehandeling te kiezen die bij u past. In een goed gesprek informeert de specialist hiernaar. Alleen zo kan hij/zij je op de juiste wijze adviseren. De juiste keuze geeft jarenlang plezier.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

Reacties