Verkoop halogeenlamp stopt in 2018

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kun je halogeenlampen beter direct omwisselen, ook al zijn ze niet stuk.

23 Augustus 2018

Zij ontwikkelde een keuzehulp om het vervangen makkelijker te maken. Ledlampen verbruiken 75% minder stroom dan halogeenlampen en zijn daardoor beter voor het milieu èn voordeliger.

In Nederlandse huizen branden nog zo’n 100 miljoen halogeenlampen, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal uit 2016. De helft hiervan hangt op plekken waar lampen het meeste branden, zoals de woonkamer en de keuken. Er zijn gemiddeld 13 halogeenlampen in een woning. Vervanging van al deze lampen door led bespaart bijna 15 euro per jaar aan stroom.

Advies bij aankoop

Tegenwoordig zijn er veel soorten ledlampen in de winkel te koop. Omdat het verwisselen van een halogeenlamp niet zo makkelijk is als een gloeilamp heeft Milieu Centraal een keuzehulp gemaakt. In vijf stappen legt Milieu Centraal uit waar je op moet letten als je een ledlamp wilt kopen. “Zo helpen we miskopen te voorkomen”, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal.

Nu vervangen

Milieu Centraal adviseert mensen om direct de halogeenlampen te vervangen, en niet te wachten totdat ze stuk zijn. Dit geldt zeker voor lampen in de woonkamer en de keuken, die de meeste uren per dag branden. Ook de gloeilampen die mensen nog in huis hebben kunnen vervangen worden. Stolk: “Ledlampen lijken duurder door de hogere aankoopprijs. Maar ze uiteindelijk een stuk goedkoper dan een halogeen- of gloeilamp. Ze gaan veel langer mee, gemiddeld 25 jaar. Bovendien zijn ledlampen 75% zuiniger dan halogeenlampen en 80% zuiniger dan gloeilampen”.

Bron: Waalwijk.nieuws.nl

Reacties