Foto: led-verlichting-sfeervol-warm

Zo weet je hoe sfeervol jouw ledlamp is

Bij warme gezellige verlichting denken de meeste mensen niet direct aan ledverlichting. Onterecht, want led is alleen niet meer die koude, 'Tl-verlichting'.

Guido van Loon

Warme ledverlichting

Ledverlichting is verkrijgbaar in vele verschillende lichtkleuren, dus ook in zo'n fijne warme lichtkleur. Belangrijk is dus vooral goed te kijken welk type ledlamp je koopt.

De lichtkleur van een ledlamp geven we aan in Kelvin (K). Hierbij geldt: hoe lager de K-kwaarde van de led, hoe warmere kleur de lamp geeft. Bijvoorbeeld: bij een lamp met 2600 K spreken we van zeer warm wit licht, te vergelijken met de lichtkleur van een ongedimde gloeilamp. Bij 3000 K spreken we van warm wit licht. Meer over de verschillende soorten ledverlichting vind je op ledloket.nl.

Kroonluchter en led; kan dat?

Jazeker! Er bestaan zelfs speciale led-kaarslampen die bij uitstek voor kroonluchters geschikt zijn. Heeft het glas van de kaarslamp vervolgens een goude kleur, dan ontstaat er een warme sfeer, doordat het licht al gedimd wordt. Tip: ben je op zoek naar een extra romantische sfeer? Kies dan voor ledkaarslampen met slechts 1700 K; extreem warm en intiem.

Is led goed dimbaar?

Door je lampen te dimmen, kun je de sfeer perfect aanpassen aan de stemming. Uiteraard bestaat er ook dimbare ledverlichting (in vele verschillende lichtkleuren). Dimbare ledlampen kunnen een groot bereik in lichtkleur hebben. Dit kan bijvoorbeeld van 2000 tot 3000 K varieren. Ideaal bij verlichting in je woonkamer: het ene moment wil voldoende licht om lekker te kunnen lezen, het andere moment wil je gezellig met je gezin dineren bij een sfeervolle verlichting.

Led: beschikbaar in vele kleuren

Ledverlichting is er natuurlijk niet alleen in wit, er zijn zoveel kleuren waaruit je kunt kiezen: blauw, rood, geel, groen of roze. En zoveel vormen: een ledstrip voor langs een meubel of trap. Leuk om accenten te leggen. Maar ook led in de tuin is prima mogelijk en kan zorgen voor hele leuke effecten.

Meer weten over led?

Check ook deze artikelen:
Ledverlichting uitgelicht
Tuinverlichting

Reacties