Foto: 2019/GU10-led-lamp-beste-fitting-jouw-spotjes.jpg

GU10 led lamp: de beste fitting voor jouw spotjes

Op zoek naar duurzame verlichting? De GU10 led lamp is de ideale fitting voor jouw spotverlichting. Dit zijn de voordelen.

Guido van Loon

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe fitting zul je merken dat er verschillende mogelijkheden zijn die passen bij jouw lampen. In deze tijden van duurzaam leven en (energie) besparen kom je al snel bij led verlichting uit. En wanneer we het over spotjes hebben, dan komen we al snel bij de GU10 led lamp terecht.

Wat is een GU10 led lamp?

De GU10 led lamp is één van de meest gebruikte fittingen voor spotverlichting. Het draait hierbij om de lampvoet. De GU10 lampvoet heeft twee pinnen onderaan de lamp. Een led lamp die veel op de GU10 lijkt is de GZ10. Het verschil tussen deze twee zit in de onderkant. Waar een GU10 een afgeronde onderkant, heeft een GZ10 rechte lijnen. Dit zorgt ervoor dat een GU10 ook in een GZ10 fitting past.

De voordelen van een GU10 led lamp

- Het grootste voordeel van de GU10 lamp is dat je veel geld kunt besparen. Een led fitting gebruikt namelijk veel minder stroom (maar 10%) dan een normale fitting.
- De levensduur van een led lamp is veel langer dan andere type fittingen. Je kunt ongeveer 10 jaar met een led lamp doen.
- Loopt de levensduur ten einde, dan kun je dit ook daadwerkelijk zien. De GU10 led lamp gaat steeds minder fel schijnen. Zo kun je hier dus tijdig op inspelen.
- Een led lamp is bovendien erg milieuvriendelijk, er wordt veel minder CO2 uitgestoten.

Hoeveel bespaar je met led?

Een veelgestelde vraag blijft natuurlijk: wat is nu de besparing van een led lamp? Dat kunnen we je het beste laten zien aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel je hebt in je woonkamer bij elkaar 10 halogeenspotjes hangen van 50 watt. Laten we zeggen dat ze over het hele jaar genomen zo'n 4 uur per dag branden.
Per jaar komt het verbruik dan uit op: 10x50x4x365 = 724 Kilowatt

Als we uitgaan van een gemiddelde prijs van 25 cent per Kw komen we op een bedrag van: 181 euro.

Als je deze halogeenlampjes vervangt door GU10 led lampjes wordt dat bedrag als volgt. Als we voor deze led lampen uitgaan van 6 watt wordt het sommetje in dezelfde situatie:
10x6x4x365 = 88 Kilowatt

Hierbij komen we bij 25 cent per Kw uit op: 22 euro

Op jaarbasis zou je dan dus zo'n 160 euro besparen. Dat is natuurlijk een mooi bedrag.

Hoewel een GU10 led lamp in aanschaf wel duurder zal zijn dan andere fittingen, zorgt de levensduur en het stroomverbruik ervoor dat dit sowieso altijd een zuiniger en duurzamer alternatief.

Meer tips over verlichting?

Zelf een lichtplan maken
Welke verlichting past perfect in jouw woning?
Wat zijn de voordelen van verlichting met bewegingssensor?

Reacties