Vijf tips voor het schilderen van je woonkamer

Het nieuwe jaar geeft ons natuurlijk bij uitstek een moment om de woonkamer weer eens een schilderbeurt te geven.

Guido van Loon 24 Februari 2019

Maar gaan we weer voor het briljante wit, of willen we dit keer toch een kleurtje? Hoe zorg je er nu voor dat het schilderen van de woonkamer zo soepel mogelijk verloopt, en hoe zit het nu eigenlijk met duurzaam verven? Je leest het hier!

1. Kies een kleurenthema

Ga om te beginnen op zoek naar een kleurenthema dat bij je interieurstijl past. Je kan er eventueel zelfs de regeling van Feng Shui bijpakken. Ligt je woonkamer bijvoorbeeld in het noorden, dan zijn metalen en kleuren als zwart, antraciet grijs (ral 7016) en blauw goed voor de energie in de ruimte. Zorg hoe dan ook dat het kleurenthema aansluit op de interieurstijl en de rest van de woning, en blijf lekker binnen dit thema om alles een mooi geheel te laten worden.

2. Een goede voorbereiding…

… is het halve werk! Zorg dus dat je alle benodigdheden in huis hebt, voldoende tijd tot je beschikking hebt en nodige voorbereidingen treft. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen of bedekken van meubelstukken, het maken van een plan van aanpak en eventueel zelfs een moodboard waarop je terug kunt zien hoe je de woonkamer als eindresultaat wilt zien.

3. Duurzaam verven

Je kunt tegenwoordig steeds meer met verf, en zo is ook duurzaam verven een trend in 2019. Naast de normale verfsoorten, zijn er nu namelijk ook duurzame verven op de markt. Je vindt deze verf in allerlei leuke kleuren, en er is nu zelfs biologisch afbreekbare krijtverf beschikbaar. Hartstikke leuk natuurlijk, en daarnaast ook nog eens goed voor het milieu (en het geweten)!

4. Combineer met muurdecoratie

Door in enigszins neutrale kleuren te werken zorg je ervoor dat je alle kanten op kunt met je muurdecoratie. Een mooie opstelling van zwarte fotolijstjes met kleurrijke foto’s ziet er bijvoorbeeld een stuk mooier uit tegen een neutrale of zelfs geheel witte muur in ral 9010. Hoe minder actief je aan de slag gaat met knalkleuren verf, hoe meer vrijheid je jezelf geeft wanneer het gaat om het kiezen van leuke muurdecoratie. Die knalkleuren kun je altijd nog terug laten komen in overige decoratieve items.

5. Vergeet de kozijnen niet

Wanneer de woonkamer een update krijgt qua schilderwerk, mogen de kozijnen natuurlijk niet vergeten worden! Wanneer je de woonkamer in neutrale kleuren verft kan een contrast erg mooi zijn. Witte muren met donkerblauwe kozijnen geven de ruimte bijvoorbeeld een heerlijk aangename Mediterrane uitstraling. Het hangt natuurlijk helemaal af van het kleurenthema en de interieurstijl waarin je besluit te werken. Kies uit het RAL kleurenschema een aantal mooie combinaties en kijk wat het beste in jouw interieur zou passen.

Reacties