Foto: 000-kunststof-kozijnen-zwart-schilderen-verven-folieren-folie-DIY-ramen-industrieel

Je kunststof kozijnen schilderen: zo doe je dat!

Bij kunststof kozijnen zit je vast aan de kleur.. zou je denken. Maar dat hoeft niet. Je kunt kunststof kozijnen namelijk ook schilderen! Ontdek hier hoe.

Sandra van Koningshoven

Wij weten wat we willen

Mijn man en ik zijn al een tijdje op zoek naar een ander huis. En aangezien dit ons vierde koophuis wordt, weten we ondertussen heel goed wat we wél en absoluut níet willen in ons toekomstige nestje. 

Geen kunststof kozijnen

We knapten eigenlijk altijd af op huizen met kunststof kozijnen, want we zijn gek op hout. Hout is mooi, leeft en geeft sfeer aan een huis. Maar ja, houten kozijnen moeten regelmatig geschilderd worden en dat is veel werk en kost veel geld. En dat zijn dan gelijk de grootste nadelen van houten kozijnen, vinden wij. 

Of toch wel?

De enige optie die dan overblijft is kunststof. Maar als je een huis koopt waar al kunststof kozijnen in zitten, zit je meteen vast aan de kleur die ze al hebben… zou je denken. Maar dat is dus blijkbaar helemaal niet zo!

Je kunt kunststof kozijnen namelijk gewoon schilderen

kunststof-kozijnen-wit-klassiek-schilderen-verven-folieren-folie-DIY-ramen-industrieel

Over het algemeen gaan kunststof kozijnen heel lang mee. Maar het weer en licht hebben wel invloed op de kleur en na een tijdje kunnen de kozijnen wat doffer worden. En ook trends veranderen, dus het kan zomaar zijn dat je een andere kleur op je kozijnen wil. 

Goed nieuws! Je kunt kunststof kozijnen (laten) opknappen.Je kunt ze dus schilderen, maar voorzien van een nieuwe folie is ook mogelijk. Waar je voor kiest is persoonlijk, maar ik zal hieronder uitleggen wat er allemaal mogelijk is. 

Je kunt kunststof kozijnen namelijk gewoon schilderen

kunststof-kozijnen-zwart-schilderen-verven-folieren-folie-DIY-ramen-industrieel-bron-Zuidema-kozijnen

Ik wist persoonlijk niet dat dit kon, maar het kan dus: gewoon, met verf. Appeltje-eitje. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het goed aanpakt, want je schilderwerk moet lang meegaan en er mooi uit blijven zien.

Hoe verf je je kunststof kozijnen?

Dat kan op twee manieren. Je kunt het uitbesteden aan een professionele schilder, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Heb je dat er niet voor over? Dan doe je het toch lekker zelf? Het is namelijk niet veel moeilijker dan zelf houten kozijnen schilderen. 

Dit heb je nodig

- Schoonmaakmiddel om de kozijnen te reinigen
- Ontvetter om de kozijnen goed te ontvetten (belangrijk!)
- Schuurpapier
- Afplaktape
- Een geschikte primer
- En eventueel een steiger of ladder


En zo schilder je de kozijnen

- Maak de kozijnen goed schoon
- Schuur de kozijnen licht op
- Ontvet te kozijnen
- Breng een grondlaag aan met een goede kunststof primer
- Schuur het nog een keer licht op
- Lak de kozijnen af met geschikte verf

Voor buitenschilderwerk is het verstandig om voor glansverf te kiezen. Die is sterker en beter bestand tegen alle weersomstandigheden.

Nieuwe folie op kunststof kozijnen


kunststof-kozijnen-wit-groen-schilderen-verven-folieren-folie-DIY-ramen-industrieel

Foto: Belisol

Een kunststof kozijn is uit verschillende lagen opgebouwd. De bovenste laag ervan, is een folie. Na verloop van tijd, door extreem weer of rondvliegende takken, kan dit laagje beschadigen. Er kunnen blaasjes, scheuren, krassen of deuken in komen.

Als je dit niet op tijd laat repareren, kan de folie steeds verder loslaten. Het is daarom verstandig om een bedrijf in te schakelen, die je kozijn professioneel repareert met kunsthars of pvs.

Kunststof kozijnen foliëren

Maar het kan ook zijn dat je de kozijnen helemaal niet meer zo mooi zijn: ze zijn dof geworden of verkleurd. Of misschien heb je gewoon wel zin in een ander hip kleurtje, of een mooie hout-look met nerf? Dan hoef je gelukkig niet meteen nieuwe kozijnen te kopen. Nee, ook dat kan makkelijker opgelost worden door de folie te vervangen.


Hoe gaat het in zijn werk?

Ik begin even bij het begin: de basis van een kunststof kozijn gaat tot wel 35 jaar mee. Het is alleen de buitenste laag, de folie, die verweerd of beschadigd kan raken. Deze folie hecht het best als het onder ideale omstandigheden wordt aangebracht, dus direct in de fabriek aanbrengen blijft het meest duurzaam.

Maar als de kozijnen al in een woning zitten, kan dat natuurlijk niet meer. Achteraf foliëren kan dan ook, maar wel onder ideale weersomstandigheden: niet te heet, niet te koud en vooral niet te vochtig.

In onderstaand filmpje, zie je heel goed hoe opnieuw foliëren in zijn werk gaat.

DIT VIND JE  OOK INTERESSANT!

Hebben! 25 waanzinnig leuke woonaccessoires tot en met 25 euro
Klussen in huis? Lees hier vijf handige tips
Kunststof kozijnen steeds populairder

Op zoek naar nieuwe gordijnen?

Vraag het dan aan een raamdecoratie specialist

Reacties