Foto: 2017-12/meubels-verf-schuren-opknappen.png

7 tips om zelf meubels te verven

Het is hartstikke hip om zelf je meubels te verven. Er zijn zelfs mensen die langsgaan bij de kringloopwinkel, daar hun meubels kopen en ze zelf opknappen.

Met een nieuwe laag verf ziet zelfs een antieke kast er weer prachtig uit. Je kunt verven in elke stijl die je maar wilt; het is zelfs mogelijk om, met een bepaalde verftechniek, de meubels een brocante of vintage look te geven. Wil jij zelf je meubels gaan verven? Let dan op deze 7 tips!

1. Zoek een goed meubel

Natuurlijk kun je alleen meubels verven die er goed genoeg voor zijn. Wil je op zoek naar opknappertjes? Let hier dan op:
- Het meubel moet stevig zijn
- Eventuele gebreken moeten onzichtbaar weggewerkt of hersteld kunnen worden
- Het meubel mag niet geolied of gewaxt zijn

2. Oude verflagen

Is jouw meubel al eerder geverfd? Dan moet je even goed kijken naar de oude verflaag. Als deze afbladdert of loslaat moet je de oude verflaag wegschuren of eraf halen met een verfbrander of verf afbijt. Dat moet ook als de verflaag verpoedert. Is de verflaag nog goed, dan hoef je hem alleen maar op te schuren.

3. Goed schuren

Je moet altijd van tevoren schuren. Ook als je verf koopt waarop staat dat je niet hoeft te schuren, of als je een ‘perfecte’ primer hebt, moet je schuren. Luister niet naar mensen die zeggen dat het niet hoeft: het verlengt de levensduur van je verf enorm. Misschien dat je juist daarom weleens advies krijgt dat het niet nodig is: zo wordt er meer verf verkocht…

4. Grondverf of primer

Kies een goede grondverf of primer. Er zijn speciale primers voor hout en andere materialen. Uiteraard kun je ook altijd een universele grondverf gebruiken, dan weet je zeker dat je goed zit. Sla de grondverf niet over, wat er ook op je lak staat. Grondverf zorgt niet alleen voor betere hechting, maar ook voor een mooiere en sterkere deklaag.

5. Weer opschuren

And again… wat ze ook zeggen: altijd opnieuw opschuren voordat je gaat lakken. Er zijn genoeg mensen die claimen dat het niet hoeft, maar dit ga je op de langere termijn echt merken aan je resultaat. Wil jij dat je meubels er weer jarenlang mooi uitzien, dan schuur je tussendoor altijd je meubels weer op.

6. Aflakken

Nu is het eindelijk tijd voor het lakken van je meubel. Check altijd even of je lak wel past bij je grondverf. Ze moeten beiden hetzelfde zijn - watergedragen of op basis van terpentine. Je kunt ze niet zomaar over elkaar gebruiken als ze verschillen, want dan zal de laklaag niet goed pakken.

7. Stoffering

Je kunt ook meubels schilderen die deels gestoffeerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan houten stoelen met een stoffen zitting. In dat geval moet je eerst het schilderwerk doen en vervolgens het meubel opnieuw stofferen. Zo krijgt ook je gestoffeerde meubel een hele nieuwe look!

Wil je een moderne look, dan is het voldoende om je meubel strak in de lak te zetten. Maar wil je liever een retro, vintage of brocante look? Dan is er meer voor nodig. Vaak helpt het om wat kleine deukjes en oneffenheden te maken in het oppervlak van je meubels. Verder kun je met schuurpapier aan de slag om je meubel een verweerde en gebruikte look te geven. Het is zonde van je schilderwerk, maar het resultaat is het waard.

Reacties