Dit zijn de voordelen van thuiswerken

Steeds meer werkgevers ontdekken de voordelen van thuiswerken en staan medewerkers toe om zo nu en dan het werk een dagje vanuit huis te doen.

Guido van Loon 25 Juni 2019

Thuiswerken heeft absoluut bepaalde voordelen. Zelfstandigen die vanuit huis werken weten dit al langer, maar meer en meer mensen die gewend zijn om in dienst ergens op kantoor te werken, raken enthousiast over de voordelen van thuiswerken. Dit is waarom zo nu en dan thuiswerken voordelig kan zijn.

1. Je kunt je tijd efficiënter benutten

Vaststaan in de file, een trein met vertraging, een koffieautomaat die hapert, een collega die je even aanschiet, vergaderingen en andere ‘ad hocjes’ tussendoor: werken op kantoor is dan misschien wel de norm; het is zeker niet altijd de meest efficiënte werkwijze.
Je kunt je tijd efficiënter benutten wanneer je thuiswerkt. In de tijd die je normaalgesproken kwijt bent om naar je werk te reizen, kun je thuis al lekker aan het werk. Voor de meeste mensen is dit toch al snel een uur a anderhalf uur per dag aan extra productiviteit.

2. Je hoeft niet direct vrij te nemen om iets kleins te regelen

Het is je vast wel eens overkomen: je moet even iets wegbrengen, een kind wat eerder halen of je hebt een korte afspraak bij de huisarts die alleen nog midden op de dag plaats kon vinden. Dit is vaak lastig in combinatie met je werk. Want wat ga je doen? Ga je heen en weer rijden? Dat is vaak niet efficiënt. Neem je een halve dag vrij? Dat is zonde van je dagen. Als je die dag thuiswerkt, kun je jouw werkzaamheden prima combineren met een kleine taak, klusje of afspraak tussendoor. Bovendien zorgt de afwisseling ervoor dat je scherper blijft.

3. Je kunt je focussen in een fijne omgeving

Hoe fijn jouw kantoor of werkplek ook mag zijn: het is nooit echt ‘jouw’ werkplek. Thuis is dit wel anders. Thuiswerken betekent werken in een fijne omgeving waarin jij je echt prettig voelt. Jouw huis, werkkamer of thuiskantoor is helemaal naar je eigen smaak ingericht en het is hier gewoon net even iets lekkerder werken. Mits je wel over de juiste kantoormeubelen beschikt, natuurlijk.

4. Je bent niemand tot last (en kunt even lekker muziek opzetten)

We hoeven er niet omheen te draaien: veel mensen werken nu eenmaal lekkerder met een muziekje op de achtergrond. Dit kan vaak ook prima, alleen als je op je werk bent, is dat vaak lastig. Je kunt niet even lekker jouw favoriete plaat opzetten, want je collega’s zitten daar misschien helemaal niet op te wachten. Als je thuiswerkt, kun je gewoon doen wat jij wilt. Zolang je jouw werk maar goed doet en op tijd afkrijgt, zal niemand erom malen dat je een lekker deuntje op de achtergrond hebt.

5. Het is de milieubewuste optie

Het is een voordeel van thuiswerken waar vaak overheen gekeken wordt: thuiswerken is de milieubewuste optie. Het gros van alle werkenden gaat nog steeds met de auto naar het werk. Thuiswerken bespaart een hoop CO2-uitstoot en andere schadelijke uitstoot. Wanneer je eens per week de auto zou laten staan en thuis zou werken, bespaar je op jaarbasis al een hoop.

Reacties