Foto: d3bce200-8276-4834-ae15-0bb190c6852a

Leer bloemschikken met deze handige tips!

Bloemschikken is een fijne en creatieve manier om je huis op te fleuren. Maar ook om een feestdag of een etentje bij jou thuis een persoonlijk tintje te geven.

Theo Vliegop 04 Oktober 2022

En natuurlijk gewoon ontzettend leuk om mee bezig te zijn als hobby. Het kan heel ontspannen zijn om je lekker bezig te houden met mooie bloemen en om met je handen te werken. Er komt echter wel iets meer bij kijken dan alleen een paar stelen in een vaas zetten. Als je nieuw bent in de wereld van de bloemen en bloemschikken, zijn hier een paar tips om je op weg te helpen. 

Kies een geschikte vaas

 Kies allereerst een vaas die past bij de grootte en stijl van het bloemenarrangement dat je wilt gaan maken. Een kleine vaas is perfect voor een subtiel of elegant ontwerp, terwijl een grote vaas met een ronde of langwerpige vorm weer geschikt is voor een meer overvloedige uitstalling.

Welke bloemen gebruik je?

Als je een vaas hebt uitgekozen is het tijd om je te gaan richten op de bloemen. Voor een evenwichtig arrangement kies je bloemen die variëren in grootte, vorm en kleur. Snijd de stelen schuin af en verwijder bladeren die onder de waterlijn vallen. Afhankelijk van de gelegenheid kun je de soorten en de kleuren gaan uitzoeken. In de zomer kies je misschien sneller voor kleurrijke veldbloemen en in de winter of rondom de feestdagen kies je misschien voor roodtinten en wat meer groen. Maar je kan natuurlijk ook droogbloemen kopen en daarmee bloemschikken. Droogbloemen lenen zich namelijk ook perfect om te schikken en blijven veel langer mooi.  Als je de bloemen hebt klaargemaakt, is het tijd om te gaan schikken!

De richtlijnen van het schikken

Bloemschikken doe je met name op gevoel en is een perfecte manier om je eigen creativiteit de vrije loop te laten. Maar er zijn een aantal richtlijnen belangrijk om aan te houden. Let erop dat je de hogere bloemen in het midden plaatst en de kortere aan de randen. Dat geeft je arrangement meer evenwicht en maakt het een mooi plaatje om naar te kijken. Begin met het creëren van een centraal punt. Dat kan door één grote bloem in het midden van het arrangement te gebruiken, of door kleinere bloemen van dezelfde kleur te groeperen. En vergeet niet om wat groen toe te voegen! Groen helpt om lege plekken op te vullen en geeft structuur aan je arrangement. 

Kortom, het schikken van je eigen boeket kan een enorm leuke bezigheid zijn. Dus als je vrienden voortaan bloemen voor je verjaardag geven of als kerstcadeau sturen, dan weet jij wat je ermee moet doen! 

Reacties