Foto: gordijnen-

Tips om gordijnen uit te kiezen en kopen

Zorg voor sfeer met plisségordijnen, vitrage of overgordijnen. Lees hier tips voor het kiezen en kopen van gordijnen.

Guido van Loon

Foto boven: A House of Happiness.

Er zijn veel verschillende gordijnen te koop. Elk type gordijn heeft zijn eigen functie: niet alle soorten gordijnen zijn geschikt voor het doel dat jij voor ogen hebt. Wil je een kamer helemaal verduisteren? Of wil je juist graag dat het daglicht door de gordijnen door naar binnen kan? Of wil je slechts een gedeelte van het raam afgedekt zien? Wonen.nl zet een aantal soorten gordijnen voor je op een rij:

- Vitrage.
- Inbetweens.
- Overgordijnen.
- Rolgordijnen.
- Vouwgordijnen.
- Plisségordijnen.
- Paneelgordijnen.

Vitrage

Deze erg transparante gordijnen dienen voornamelijk als decoratie. Ze geven een ruimte een besloten karakter, maar laten toch erg veel daglicht binnen. Dit zorgt dan weer voor een ruimtelijk effect. Nieuwsgierige voorbijgangers kunnen wel erg makkelijk naar binnen gluren, maar vitrage is uitstekend te combineren met dikkere overgordijnen. Zo kun je zelf kiezen wanneer je je woning 'af wilt sluiten' voor de buitenwereld. Was vitrage voorheen standaard wit, tegenwoordig vind je vitrage in alle kleuren en dessins, om de sfeer van je interieur te benadrukken.

Vitrage. Bron: NL Label.

Vitrage. Bron: Vadain.

Vitrage. Bron: Vadain.

Inbetweens

Vind je overgordijnen te dik en vitrages te dun, dan zijn inbetweens de gulden middenweg. Overdag bieden ze privacy én kun je zelf wel naar buiten kijken en 's avonds zien voorbijgangers alleen contouren. Inbetweens bekleden dus een dubbele functie: ze zijn bedoeld om een ruimte gezellig aan te kleden en om nieuwsgierige blikken buiten te houden, terwijl je zelf wel kunt genieten van wat er buiten speelt. Inbetweens zijn meestal gemaakt van polyester garens omdat deze sterk en soepel zijn.

Inbetweens. Bron: Vadain.

Inbetweens. Bron: Kendix.

Inbetweens. Bron: De Ploeg.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn de sfeermakers in een kamer: ze geven warmte en huiselijkheid. Het zijn dikke gordijnen, die licht en kou buiten houden. Deze gordijnen hebben een isolerende functie en het is daarom ook verstandig om ervoor te zorgen dat ze niet voor je radiator hangen: de warmte blijft dan namelijk achter de gordijnen hangen en krijgt het niet de kans de kamer op te warmen. Zeker wanneer ze gesloten zijn kunnen de gordijnen een bepalend beeld zijn in je interieur: zorg er dus voor dat je een kleur of dessin kiest dat in je inrichting past. Tip: kies voor kussens op de bank of stoelen in dezelfde kleur als de gordijnen: zo creëer je eenheid in de kamer.

Overgordijnen. Bron: Zon-Ex.

Overgordijnen. Bron: Kobe Interior Design.

Overgordijnen. Bron: Sunreflex.

Rolgordijnen

Rolgordijnen worden vaak gezien als echte functionele verduistering, maar ze bieden meer mogelijkheden dan je zou denken! Met een grote variatie aan kleuren, materialen en dessins kun je een persoonlijke sfeer creëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor twee bij elkaar passende kleuren, in plaats van slechts één kleur. Door de strakke uitstraling van rolgordijnen zijn ze echter niet in ieder interieur geschikt. Rolgordijnen kunnen uit verschillende stoffen bestaan: 'gewoon' of verduisterend. Verduisterende rolgordijnen worden door hun functionaliteit vaak in de slaap- of werkkamer toegepast.

Rolgordijnen. Bron: bécé.

Rolgordijnen. Bron: Luxaflex.

Rolgordijnen. Bron: Multi Raamdecoratie.

Vouwgordijnen

Een vouwgordijn zorgt voor een nonchalante uitstraling voor je raam. Maar ook een strakke, moderne uitstraling creëer je eenvoudig met een vouwgordijn. Een vouwgordijn kan namelijk door middel van een trekkoord eenvoudig opgetrokken worden en op elke willekeurige hoogte blijven hangen. Zo kun je spelen met de gordijnen: wanneer je ze niet op gelijke hoogte hangt geeft dit een heel ander effect dan wanneer alle vouwgordijnen op dezelfde hoogte hangen. Er zijn twee soorten vouwgordijnen: Roman en Austrian blinds. Roman blinds zijn door de aanwezige baleinen wat strakker en zakelijker, Austrian blinds hebben door de afwezigheid van die baleinen een romantische uitstraling.

Vouwgordijnen. Bron: Luxaflex.

Vouwgordijnen. Bron: Luxaflex.

Vouwgordijnen, Austrian Blinds. Bron: Jasprit Interior.

Plisségordijnen

Plisségordijnen lijken op rolgordijnen, alleen hebben deze gordijnen door de plooien een wat minder strakke, speelse uitstraling. Er zijn twee typen plisségordijnen; enkele en dubbelgeplisseerde stoffen. Bij de enkel geplisseerde stof bestaat het gordijn uit een laag geplooide stof en bij een dubbelgeplisseerde stof bestaat de zonwering uit twee plissé stoffen die aan elkaar bevestigd zijn. De dubbelgepliseerde gordijnen hebben vaak een isolerende werking en zijn dus energiebesparend. Plisségordijnen kun je op de standaardmanier bevestigen, zodat ze van boven naar beneden kunnen zakken. Wanneer je ze op een vrije manier ophangt, kun je ervoor kiezen om een gordijn bijvoorbeeld halverwege het raam te hangen, zodat je erboven en eronder nog lichtval in huis hebt. Met plisségordijnen is het eenvoudig om te spelen met het licht. Bovendien hebben ze vaak een isolerende werking, zowel in de zomer als winter! 

Meer voorbeelden zien? Bekijk hier eens de plissegordijnen van Doehetbudget.nl.

Plisségordijnen. Bron: Zonneman.

Plisségordijnen. Bron: Faltstore.

Plisségordijnen. Bron: bécé via Roobol.

Paneelgordijnen

Paneelgordijnen zijn brede banen stof die aan de boven- en onderkant op een roede worden geschoven. Ze zijn heel geschikt voor grote ramen, schuifpuien en openslaande deuren, maar bijvoorbeeld ook als scheidingswand. Doordat je ze zelf in één of meerdere lagen voor elkaar kunt schuiven kunnen de mooiste lichteffecten gecreëerd worden. Voor een verrassend effect kun je meerdere stoffen of dessins naast elkaar gebruiken. Paneelgordijnen hebben vaak een meer decoratieve functie en er wordt dan ook veel gekozen door (redelijk) transparante materialen.

Paneelgordijnen. Bron: Luxaflex.

Paneelgordijnen. Bron: Luxaflex via Werkema Woonwinkel.

Paneelgordijnen. Bron: Luxaflex via Baeten Van Es.

Lees hier meer over gordijnstof, verschillende plooien en het opmeten van gordijnen.
Lees hier meer over het onderhouden en reinigen van gordijnen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties