string(1) "p"
Profielfoto van BoxWorx
BoxWorx
Industriestraat 50, 2671 CT Naaldwijk
maandag
Op afspraak -
dinsdag
Op afspraak -
woensdag
Op afspraak -
donderdag
Op afspraak -
vrijdag
Op afspraak -
zaterdag
Op afspraak -
zondag
Gesloten

BINGA BASKET EARTH- [ZIMBABWE]

Deze prachtige handgemaakte BINGA BASKET EARTH zijn een traditioneel fair trade product uit Zimbabwe.

De handgeweven schalen zijn genoemd naar het afgelegen district Binga – de thuisbasis van de Batonga stam. Grotere manden worden nog steeds gebruikt waarvoor ze oorspronkelijk zijn bedoeld, namelijk het ‘wannen’ van graan.

De Tonga bevolking is een minderheid die ongeveer vijf procent van de Zimbabwaanse bevolking uitmaakt. In 1957 werden zij verdreven uit hun traditionele nederzettingen om plaats te maken voor een dam aan het Karibameer. Hierdoor wonen zij nu opgesplitst in een groot gebied dat aan droogte en armoede vatbaar is. Het Binga Craft Centre in Zimbabwe is door de Deense regering opgericht ondermeer ter voortzetting van traditionele ambachten. Zo helpen zij bijvoorbeeld de Tonga vrouwen om door traditionele weeftechnieken het ingewikkelde patroon van deze manden te maken en daarmee een stabiel inkomen te genereren om hun gezinnen te onderhouden.

Natuurlijk product

De BINGA BASKET EARTH zijn gemaakt van allerlei natuurlijke en plaatselijk geoogste materialen, zoals wilde grassen, kleine wijnstokken en palmbladen van de Ilala palm. De verschillende kleuren en aardetinten zijn gecreëerd door de grassen te verfen met natuurlijke materialen zoals verschillende soorten boomschors. De uiteindelijke kleur van de grassen wordt bepaald door hoe lang de grassen in de verfbaden liggen en hoe lang zij deze laten drogen in de Afrikaanse zon.

Het maken van een mand is een arbeidsintensief proces. Het produceren van een mand van 35 centimeter in doorsnede, duurt gemiddeld twee weken. Elke mand heeft zijn eigen unieke kleur of patroon.

Deze baskets zijn een mooie manier om wat traditionele Afrikaanse ambacht in huis te halen. Mix verschillende maten en hang ze gegroepeerd aan je muur voor een prachtige, natuurlijke blikvanger of zet een mandje decoratief op je salontafel, gebruik een grote mand als fruitschaal of in je woonkamer voor je magazines. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Verschillende maten en unieke manden

De manden zijn bij ons verkrijgbaar (indien op voorraad) in 9 maten:

Mini – Ø 15-20cm
XXSmall – Ø 21-25cm
XSmall – Ø 26-30cm
Small – Ø 31-35cm
Small/Medium – Ø 36-40cm
Medium – Ø 41-45cm
Large – Ø 46-50cm
XL – Ø 56-60cm
XXL – Ø 61-65cm

 

Voor meer informatie bezoek u op onze website