Foto: 000Sandra/000-Het-Rullen-plonsbad-klein-zwembad-plunge-pool-wellness-spa-tuin-achtertuin.jpg

Een plonsbad in je tuin: dat wil je

Een tuin met zwembad, wie wil dat nu niet? Is je tuin te klein? Dan is een plunge pool (of plonsbad) dé oplossing!

Sandra van Koningshoven

Een tuin die van alle gemakken is voorzien

Ons klimaat wordt steeds zachter en vooral warmer. Daarom heeft iedereen vaker behoefte aan verkoeling in de zomer. Maar een plek waar je echt tot rust komt wordt ook steeds belangrijker. We hebben een plek nodig waar we even weg zijn van social media en allerlei prikkels. Daarom is niet alleen de inrichting van je huis belangrijk, maar ook die van je tuin: die moet van alle gemakken zijn voorzien en een oase van rust zijn.

Een zwembad in je tuin

Net als jij, droomt iedereen van een zwembad in zijn tuin. Want van het aanzicht van dat heerlijke koelblauwe water word je meteen al blij. En als je er dan ook nog even heerlijk in kan liggen na een drukke dag, ben je meteen een beetje op vakantie. Een zwembad in je tuin is dus ideaal.

Het-Rullen-plonsbad-klein-zwembad-plunge-pool-wellness-spa-tuin-achtertuin

Ook in de kleinere tuin een zwembad

Maar net als jij denkt bijna iedereen dat een eigen zwembad alleen is weggelegd voor mensen met een supergrote tuin. Dat is verleden tijd gelukkig! De vraag naar zwembaden voor een normale of kleine tuin groeit elk jaar en daarom spelen producenten van zwembaden daar handig op in. Woodlux bijvoorbeeld, kwam een tijdje geleden al met hun prachtige Urban Pool: een echt stadszwembad met een chique uitstraling.

Plonsbad (of plunge pool) in je tuin

In Australië zijn plonsbaden (daar: plunge pools) al een enorme trend. En die trend blijft groeien. Logisch, want ‘what’s not to like?’. Een plonsbad is hip, lekker luxe, mooi, ruimtebesparend en heerlijk koel in de zomer. Ik vroeg me dus af hoe dat in Nederland zit en ging op onderzoek uit.

Pinterest-2-plonsbad-klein-zwembad-plunge-pool-wellness-spa-tuin-achtertuin

Wat is een plonsbad?

Plonsbaden zijn kleine ondiepe zwembaden met een trapje en heerlijke plekjes om even lekker te zitten. Een plonsbad is niet geschikt om banen in te trekken, maar het is wel een superfijne plek om te ontspannen en even af te koelen na een lange dag. Zin in wat extra’s? Er zijn ook plonsbaden die je kunt verwarmen. Heerlijk om in te relaxen in de winter!

Welke soorten plonsbaden zijn er?

Je hebt plonsbaden van hout, van kunststof en van staal. Maar plonsbaden worden soms ook van beton gemaakt. Beton is niet alleen mooi en hip, maar heeft ook een belangrijk voordeel ten opzichte van de andere soorten: een betonnen plonsbad kan in elke vorm of afmeting worden gemaakt.

Een vierkant, rechthoekig of rond plonsbad?

Overweeg je een plonsbad te nemen? Kijk dan eerst goed naar de indeling van je tuin en vraag goed na wat de mogelijkheden zijn. Elke tuin heeft tenslotte verschillende afmetingen en hoeken.

Pinterest-2-plonsbad-klein-zwembad-plunge-pool-wellness-spa-tuin-achtertuin

In sommige tuinen past een vierkant zwembad beter, in andere tuinen een rechthoekige en in weer andere tuinen is een rond of organisch gevormd plonsbad een veel beter idee. Flexibiliteit in vorm is dus belangrijk, want dan kan jij samen met de ontwerper een zwembad maken dat perfect in jouw tuin past. Is je tuin echt heel klein? Kies dan voor een plonsbad van beton, want die kan direct tegen een muur, je huis of schutting worden geplaatst. Dat bespaart heel veel ruimte.

Kan een plonsbad in elke tuin?

Dat is het mooiste nieuws: een-hele-dikke-ja! Doordat er plonsbaden van staal, beton en kunststof bestaan, je zelf de vorm en het formaat kunt kiezen, past in elke tuin een plonsbad. Dus zeg maar ‘dag’ tegen het onhandige opblaaszwembad: het is tijd voor wat meer luxe. Ik ga alvast even shoppen! Jij?

Foto's 1 en 2 zijn van een samenwerking tussen Hoveniersbedrijf Het Rullen en Compass Pools. Foto's 3 en 4 vond ik op Pinterest.

Nog meer moois!

Meer ruimte op je balkon met de Balkonbar

DIY schommelbed voor in de tuin

Made.com lanceert nieuwe lijn huisdierenaccessoires 

Reacties