Profielfoto van Welvaere
Welvaere
Amersfoortse 96, 3862 NE Nijkerk
maandag
Gesloten
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
13:00 - 17:00
donderdag
09:00 - 17:00
vrijdag
09:00 - 17:00
zaterdag
09:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Voel je gelukkiger in de sauna

Met een sauna in je eigen tuin geniet je niet alleen van extra ontspanning, het heeft ook echt voordelen voor je gezondheid en geluksgevoel!

De werkdag is weer voorbij en dat betekent tijd om eventjes op te laden en te denken aan je gezondheid. Maar hoe kom jij in deze late avonduurtjes aan jouw ontspanning? Plof je op de bank voor de televisie, beantwoord je nog wat laatste mails of kies je voor tijd voor jezelf en kom je volledig tot rust in een sauna.

Waarom is een sauna gezond?

Een sauna kan je helpen om je algemene gezondheid te verbeteren. Een onderzoek gedaan door de universiteitskliniek Charité in Berlijn laat zien dat de sauna je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Je lichaam reageert heftig op de warmte van de sauna en de kou wanneer je afkoelt en maakt daardoor antistoffen.

Je voelt je gelukkiger

We herkennen het allemaal, na een dagje in de sauna zeggen we het altijd. ‘Dit moeten we vaker doen.’ Terwijl je het sauna complex verlaat voel je je helemaal zen en gelukkig. In onze hersenen zit een specifieke groep neuronen die gevoelig zijn voor warmte. Deze groep geeft bij een stijgende lichaamstemperatuur een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af. Helemaal zo gek dus niet dat je na een bezoekje aan de sauna zo lekker in je vel zit!

Minder last van verkoudheid

In Finland, ook wel het echte saunaland, deden ze een onderzoek naar gezondheidsvoordelen van een regelmatig saunabad. Het onderzoek aan de Universiteit van Rurku volgde een half jaar lang een groep mensen die twee keer per week genoten van de sauna en groep die dit niet deedt. De groep die twee keer per week in de sauna zat heeft na een maand tijd al 30% minder last van verkoudheid dan mensen die nooit naar de sauna gaan.

Kies voor ontspanning 

Terwijl je geest tijdens een saunasessie in eigen tuin dus even uit staat is je lichaam op de achtergrond hard aan het werk. Op het moment dat je lichaamstemperatuur stijgt naar 39 graden worden er allerlei processen in gang gezet die goed zijn voor je gezondheid. Een goed excuus dus om een keer niet voor de tv te hangen maar te kiezen voor een moment van ontspanning!