Profielfoto van Welvaere
Welvaere
Amersfoortse 96, 3862 NE Nijkerk
maandag
Gesloten
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
13:00 - 17:00
donderdag
09:00 - 17:00
vrijdag
09:00 - 17:00
zaterdag
09:00 - 16:00
zondag
Gesloten

De hottub; hoe werkt dat?

Een hottub werkt traditioneel door hout te stoken via een in- of externe kachel en dat geeft het geheel weer een heel bijzondere en fijne ervaring.

In Scandinavische landen is de hottub een echte traditie. In deze landen is het niet meer dan normaal om een hottub in je achtertuin te hebben staan. Dit authentieke product wordt dan ook steeds populairder in de rest van Europa.

En hoe heerlijk ontspannen is dat? Badderen in je eigen achtertuin, kijkend naar de ondergaande zon of fonkelende sterren aan de hemel? Wij snappen wel dat je dit in steeds meer tuinen terugziet. Het kan namelijk het hele jaar door. Een hottub werkt traditioneel door hout te stoken via een in- of externe kachel en dat geeft het geheel weer een heel bijzondere en fijne ervaring.

Hoe werkt een hottub met natuurlijke circulatie?

Het verwarmen van het water gaat geheel natuurlijk, daar is zoals eerder vermeld geen stroom bij nodig. Hoe dat precies werkt is niet moeilijk uit te leggen. In de hottub zitten twee doorvoeren, 1 in het voetengedeelte en 1 in het ruggedeelte, waaraan slangen gemonteerd zijn. Deze slangen zijn vervolgens aangesloten aan de hottub kachel. Zo staan de hottub en de kachel dus altijd in verbinding en komt er vanzelfsprekend water in de kachel.

 

Op het moment dat je in de kachel een vuurtje gaat stoken wordt het water dat zich in de kachel bevindt warm. Zoals je wellicht weet gaat warmte altijd vanzelf omhoog, het stijgt als het ware op. Daardoor gaat het de kachel weer uit via de hoogste doorvoer. Het koude water komt via de onderste doorvoer de kachel weer in om warm te worden. Op deze manier ontstaat er een natuurlijke circulatie die ervoor zorgt dat het hottub water warm wordt.

 

Let op: Wanneer je begint met stoken op het moment dat de hottub nog niet vol zit met water dan is er een grote kans dat de kachel kapot gaat. De kachel zit op dit moment namelijk niet ‘vol’ met water en kan zijn warmte niet kwijt. De natuurlijke circulatie werkt niet en daar gaat de kachel van kapot.

 

In principe geen stroom nodig

Een houtgestookte hottub werkt eigenlijk heel simpel. Er komt in principe geen stroom bij kijken. Het enige dat je echt nodig heb is een houtgestookt vuurtje, water en natuurlijk de hottub. Wanneer je van de hottub gebruik gaat maken is het belangrijk dat deze eerst helemaal vol zit met water anders bestaat de mogelijkheid dat de kachel kapot gaat.

 

Voor het verwarmen heb je dus in principe geen stroom nodig. Nu is er tegenwoordig wel de mogelijkheid om de hottub elektrisch te laten verwarmen of luxe opties toe te voegen die zorgen voor fijne massagestralen, bubbels of schoon water. Voeg je deze opties toe, dan is er wel stroom nodig.

 

Hoe stook je?

Het warm krijgen van de hottub kun je het beste doen op de Zwitserse manier. Dit is een manier van stoken die zorgt voor een snelle verbranding en weinig rookontwikkeling. Deze methode is vrij eenvoudig.

Plaats twee of drie houtblokken plat op de bodem, met de gekloofde kant naar boven toe. Daarbovenop stapel je steeds houtjes kruislings op elkaar zodat er een soort toren ontstaat. Je steekt het vuur nu aan de bovenkant aan.

Wil je meer weten over hoe een hottub verwarmen werkt? Lees het in dit blogartikel.

 

Opwarmtijd

Hoe snel de hottub warm is en je er in kunt stappen is afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de hottub, starttemperatuur van het water, de buitentemperatuur, eventuele isolatie, de houtsoort die je gebruikt en de kracht van de kachel.

Onze kleinste hottub, de Ducktub Ovalti, heeft een inhoud van ongeveer 800 liter en de grootste hottub zo’n 1700 liter. Gemiddeld genomen moet het water in de hottub binnen twee uur al op een zeer aangename temperatuur zijn. Onze grootste hottub is met de sterkste kachel met zo’n 3 uurtjes warm.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze hottubs of heb je toch nog een aantal vragen over hoe een hottub werkt? Je bent van harte welkom om eens langs te komen in ons Experience center om onze hottubs met eigen ogen te zien en al jouw vragen te stellen!