Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Zelf Houten vloer leggen, kan dat?

Is het mogelijk om zelf een houten vloer te leggen? Dit bespaart veel geld en is helemaal niet moeilijk met deze tips en trics.

Zelf zwevend leggen van een houten vloer: Wanneer je een houten vloer aanschaft, is het leggen ervan, naast de kosten voor de materialen, altijd een aanzienlijke uitgave. Maar is het eigenlijk mogelijk om een houten vloer zelf te leggen? En als dat kan, waar moet je dan rekening mee houden?

Zelf leggen van houten vloer

Het leggen van een houten vloer is geen ingewikkelde klus en veel mensen kunnen het zelf doen. Als je enigszins handig bent en bijvoorbeeld eerder al een laminaatvloer hebt gelegd, dan moet het zelf leggen van een houten vloer ook zeker lukken. Het is handig als je beschikt over een goede afkortzaag of er een kunt lenen. Hiermee kun je de kosten voor het inhuren van een parketlegger besparen en aanzienlijk geld besparen.

Zwevend leggen houten vloer

Het leggen van een zwevende houten vloer is relatief eenvoudig, maar er zijn wel enkele aandachtspunten. Zo moet de ondergrond volledig vlak zijn, moet de ondervloer goed droog zijn en dient de verwarming al aangesloten te zijn. Bovendien leg je de houten vloer pas aan het eind, nadat alle andere werkzaamheden zijn afgerond.

Het leggen van de vloer begint met het plaatsen van de Thermo Silence ondervloer, die uitstekende geluiddempende eigenschappen heeft. Deze ondervloer is gemakkelijk op maat te knippen of snijden, en de naden worden aan elkaar bevestigd met de meegeleverde tape.

Langs de wanden kun je spietjes en hulpblokjes gebruiken om een opening van 1,5 cm te creëren. Het is belangrijk dat de eerste rijen vloerdelen recht worden gelegd, omdat dit de basis legt voor de verdere plaatsing. Indien nodig kun je de korte plankjes aan het begin of einde van een rij vastlijmen met parketnadenlijm, zodat ze op hun plaats blijven liggen. Nadat de gehele vloer is gelegd, verwijder je de hulpblokjes en spietjes en vervang je ze door X-vormige spanveren, die de krimp en uitzetting van de planken gedurende het hele jaar opvangen.

Bij Fairwood worden de vloerdelen meestal al kant-en-klaar geolied of gelakt geleverd. Als dit het geval is, kun je direct over de vloer lopen en de kamer inrichten.

Verlijmen van een houten vloer

Als je handig bent, kun je ook overwegen om een verlijmde houten vloer te leggen. Hierbij worden de planken volledig aan de ondergrond gelijmd, met name bij patroonvloeren zoals visgraat en hongaarse punt. Het is essentieel dat de ondergrond drukvast, trekvast, vrij van vervuiling en permanent vrij van vocht is.

Op een zandcementdekvloer zaag je eerst enkele rijen planken op maat en pas je deze. Als alles in orde is, leg je ze opzij en breng je met een grove lijmkam B11 lijm aan op de ondergrond. Vervolgens leg je voorzichtig de planken in de lijm en verzwaar je ze vaak om ze zo vlak mogelijk te laten drogen. Gedurende het droogproces mag je niet op de gelijmde planken lopen om de hechting met de ondergrond niet te verstoren. Je werkt in banen: zaag op maat, controleer en breng vervolgens de lijm aan.

Bij Fairwood werken ze vaak met de HE 330 lijm van Frencken, een gebruiksvriendelijke, 1-component parketlijm met polymeren die ook uitstekend geschikt is voor vloerverwarming. Als je halverwege het gebruik van de bus stopt, doe dan het deksel erop en maak de lijmkam schoon. De volgende dag verwijder je het velletje bovenop en kun je de parketlijm opnieuw gebruiken.

Als je lamelplanken of visgraatvloer al kant-en-klaar zijn geolied of gelakt bij levering, is het belangrijk om eventuele lijmresten direct te verwijderen van het bewerkte hout. Anders kunnen er later vlekken in het hout ontstaan. Het schoonhouden van alles en het vermijden van lijmresten is vaak het lastigste aspect bij het leggen van een verlijmde vloer. Elk type ondergrond, zoals anhydriet, Magnesiet, fermacell, underlayment, spaanplaat of tegels, vereist specifieke voorbereidingen en parketlijmen, die per ondergrond kunnen verschillen.

Kan je dus zelf een houten vloer leggen?

Door zelf je houten vloer zwevend te leggen, kun je flink besparen op zowel de kosten als de legkosten. Dit geld kun je vervolgens gebruiken om de rest van je huis en ruimte mooi in te richten. Als je bij Fairwood een houten vloer koopt, ontvang je een uitgebreide instructie voor het leggen bij de levering. Bovendien kun je altijd bellen voor tips en trucs als je vragen hebt. Zo kun je samen met hen een prachtige houten vloer realiseren.