Designtegels.nl

Partner

Zelliges

Zelliges zijn handgemaakte wandtegels uit Marokko. Bijzonder mooie kleurnuances geven deze tegels een kenmerkende uitstraling!

Zelliges

Zelliges

Zelliges zijn handgemaakte tegels uit Marokko. Het woord stamt uit het Arabisch en betekent niets anders dan 'tegel'. Tegenwoording worden met Zelliges de tegels uit Marokko bedoeld. Met name in Fez worden deze handgekapte tegeltjes gemaakt.

Een Zellige wordt geheel met de hand gemaakt. Eerst wordt er van klei een vierkant tegeltje gemaakt van zo'n 5x5 of 10x10 cm. Deze tegel laat men drogen. Vervolgens worden de zelliges met pigment en/of glazuur bewerkt waarna hij wordt gebakken. Na het bakken worden de randen er afgekapt. Dit gaat nog steeds met hamer en beitel. De randen worden iets schuin weg gekapt zodat de tegel straks goed tegen een andere tegel kan worden geplaatst. Deze strakke plaatsing is de bedoeling bij Zelliges! Het is de bedoeling om zo min mogelijk voeg over te houden en het geheel één strak oppervlak te laten worden.

Het maken van Zelliges is een eeuwenoude traditie. Het vergt heel wat werk om een aantal vierkante meters te vervaardigen.

Het mooie van deze tegels is dat ze onderling in kleur varieren waardoor het eindresultaat een soort kleurspel aan je wand is. Helemaal in de moderne interieurs of woonbladen zie je tegenwoordig vaak deze tegels terugkomen. Het plaatsen van deze tegels vraagt om wat extra aandacht. Vaak worden ze dubbel verlijmd om een beter egaal oppervlak te vormen.

Zelliges komen in vele kleuren, maten en vormen. In Marokko worden vaak Zelliges op maat gemaakt. Zo kan je een vierkantje, ruitje, sterretje etc laten maken om je muur mee te vullen.

Marokko heeft wat dat betreft een zeer rijke cultuur mbt woning inrichting, cementtegels, zelliges, tadelakt, riads, noem maar op!

Rode zelliges keuken

zelliges badkamer

Zwarte Zelliges achter het aanreacht

MEER VAN DIT BEDRIJF

Portugese tegels

Portugese cementtegels zijn over de hele wereld terug te vinden. Desig...

Portugese cementtegel

Portugese cementtegels, verkrijgbaar bij Designtegels.nl.

Tegel impregneermiddel

Designtegels verkoopt alle benodigde producten voor het plaatsen, impr...