Designtegels.nl

Partner

Portugese tegels

Portugese cementtegels zijn over de hele wereld terug te vinden. Designtegels.nl probeert zoveel mogelijk stijlen terug te brengen in haar collectie.

Cementtegel

Een goede cementtegel is compact, waterdicht en zeer duurzaam. Er wordt tijdens het productieproces alleen gebruik gemaakt van de beste natuurlijke materialen als echt marmer en kiezelpoeder & organische pigmenten. Deze materialen worden vervolgens onder hoge druk machinaal samengeperst. De verschillende patronen worden gevormd door in een handgemaakte koperen mal de verschillende kleuren stuk voor stuk handmatig in te brengen.

De tegels worden per stuk en geheel met de hand gemaakt. Het is een zeer zorgvuldig en ambachtelijk proces dat alleen door zeer goed opgeleide vakmensen uitgevoerd kan worden. De uiteindelijke kwaliteit van de tegel wordt bepaald door de maker ervan. Cementtegels zijn opgebouwd uit twee verschillende lagen die makkelijk kunnen worden gezien wanneer je de tegel van de zijkant bekijkt.

De Moren hebben de techniek destijds naar Europa gebracht waarna de Spanjaarden en Portugezen het de gehele wereld over brachten. Het leuke is dat Designtegels.nl zoveel mogelijk stijlen probeert terug te brengen in haar collectie. Portugese tegels is de begripsnaam die eigenlijk veel verder reikt en waar zij met zoveel passie dagelijks mee bezig zijn! Cementtegels van Designtegels.nl zijn geschikt als wandtegel en als vloertegel.

Productie cementtegels

Voor ieder nieuw patroon maakt men met de hand een nieuwe koperen mal. Deze past precies in een frame, dat op zijn beurt in een hydraulische pers staat. Het frame bepaalt niet alleen het formaat, maar ook de kwaliteit van de toplaag van de cementtegel. Men giet het pigment kleur voor kleur in de mal, precies volgens het gewenste patroon. Het pigment bestaat hoofdzakelijk uit marmerpoeder, fijn wit cement, organische pigmenten en andere mineralen.

Nadat de mal op een speciale manier is verwijderd, besprenkelt men de kleurlaag (eerste zichtlaag) met een mix van zeer fijn zand en cement. Dit zorgt ervoor dat het overvloedige vocht goed wordt geabsorbeerd.

De derde stap in het proces is het met precisie afvullen van het frame met een dikkere mix van zand en cement dat zorgvuldig wordt gladgestreken.

Daarna dicht men het frame volledig af en perst de tegel samen in de hydraulische pers.

Na het persproces verwijdert men het frame en de afdichter en inspecteert men de tegel zorgvuldig op de gewenste kwaliteit en het gewenste patroon. Vervolgens gaan de tegels voor 24 uur in een waterbad om uit te harden. Tot slot blijven de tegels nog 7 dagen in droogrekken opgeslagen voor de laatste uitharding.

Plaatsen en behandelen video

MEER VAN DIT BEDRIJF

Portugese cementtegel

Portugese cementtegels, verkrijgbaar bij Designtegels.nl.

Patchwork met cementtegels

Portugese cementtegels hebben een geweldig uitstraling als ze in een p...

Bejmat tegels

Bejmat tegels zijn handgemaakte Marokkaanse tegels voor vloer en wand....