Foto: 2017-12/nibo-stone-vloer.png

Verrassende creaties mogelijk met tegelvloer

Maak je tegelvloer persoonlijk.

Bron: Nibostone Natuursteen

Vloertegels zijn hygiënisch, vochtbestendig, makkelijk in onderhoud en passen altijd en overal: van woonkamer tot serre, van keuken tot badkamer. Kies voor geglazuurd of ongeglazuurd, klein- of grootformaat, trendy kleurtjes of ingetogen en neutraal; zoveel vloerwensen, zoveel tegels. Nieuwe kleurencombinaties of patronen, met tegels kun je je helemaal uitleven. Een tegelvloer in de badkamer, toilet of de keuken is nog maar het begin. De tegels van nu stralen zoveel sfeer uit dat je ze met een gerust hart ook in de hal, woon- of slaapkamer kunt gebruiken.

Bron: Apavisa

Geglazuurde tegels

Geglazuurde tegels hebben, zoals de naam al aangeeft, een glazuurlaag; verkrijgbaar in vrijwel elke denkbare kleur. Deze glazuurlaag beschermt tegen het indringen van vloeistoffen en chemicaliën. Vlekken maken dus geen kans. Krassen wel: die zijn nu eenmaal op een glad en glanzend oppervlak sneller zichtbaar dan op een mat oppervlak. Glans is een duidelijke trend die we terugvinden in de opkomst van metalen tegels en glastegels.

Bron: Castelo de Portugal

Hoge kras- en slijtvastheid

Het kleurenscala van ongeglazuurde tegels is wat beperkter dan die van de geglazuurde versies. Echte knalkleuren zul je hier niet zo gauw vinden; ongeglazuurde tegels staan qua kleur veelal dichter bij de natuur. De kras- en slijtvastheid is hoog. Nadeel is dat ongeglazuurde tegels gevoeliger zijn voor vlekken. Tip: behandelen met een zogenaamde sealer maakt een ongeglazuurde tegelvloer al veel beter bestand tegen morsen met bijvoorbeeld koffie of rode wijn.

Bron: Viva Tegels

Plavuizen

Tegel of plavuis, het lijkt alsof het over twee verschillende dingen gaat, maar dat is niet zo. Het zijn beiden keramische producten op basis van klei. Er zijn net zo goed geglazuurde plavuizen als ongeglazuurde tegels. Het verschil zit 'm veelal in de uitstraling. Plavuizen hebben vaak een wat rustiek uiterlijk. Toch zijn er tegenwoordig ook imitaties van natuursteen en gepolijste plavuizen.

Bron: Douglas & Jones

Serene patronen

Als er al een trend te ontdekken is, dan is het de invloed van Oosterse culturen zoals de sereniteit van Japan of de meer uitbundige Chinese patronen. Verder is het uitdijende spectrum aan formaten opvallend. Dit varieert van mozaïektegeltjes van 1x1 cm tot de grootformaat tegels van wel 60 x 60 cm. In een grote ruimte kan het spelen met diverse formaten een spannend plaatje opleveren, maar in een kleinere kamer is dit al snel te druk.

Bron: Tegelhuys Wijhe

Mozaïek

In huizen met een klassieke sfeer wordt vaak gekozen voor de bekende Winckelmans tegeltjes, Victoriaanse mozaïekvloeren of Portugese cementtegels. Deze veelal handgemaakte Portugese tegels zijn verkrijgbaar in tientallen formaten, mooie diepe kleuren en authentieke dessins. Wie het echt chique wil hebben, zal met plavuizen en marmertegels een fraaie keuze maken. Ook worden er tegenwoordig kant-en-klare marmermozaïeken aangeboden in diverse stijlvormen, van Art Deco tot Griekse meandermotieven. Mooi en makkelijk!

Bron: Tegels & Projecten

Lookalikes

Een aparte categorie in tegelland vormen de lookalikes. Het gaat hierbij om gebakken tegels die sprekend lijken op een ander (natuurlijk) materiaal. Zo zijn er inmiddels perfecte kopieën van marmers, hardsteen en leisteen; compleet met de karakteristieke putjes en aders. Maar behalve tegels die lijken op natuursteen, zijn er ook tegels met het uiterlijk van beton en cortenstaal; speciaal voor de liefhebbers van een moderne tegelvloer. Er zijn zelfs tegels met de optiek van echt houten parket. En dat alles vocht-, vlek-, kras- en chemicaliënbestendig!

Welke ruimte?

Tegels passen altijd en overal. Maar niet elke tegel is voor elke ruimte in huis even geschikt. Zo telt in de hal en gang vooral de slijtvastheid van vloertegels. Wie tegels in de keuken legt, doet er verstandig aan een niet-vuilgevoelige tegel te kiezen. Speciaal voor de badkamer, waar veiligheid een eerste vereiste is, zijn er speciale collecties van vochtbestendige, slipvaste tegels.

Bron: Mosa Tiles

Ondervloer

Tegels en plavuizen kunnen niet zomaar op elke vloer worden gelegd. Om niveauverschillen en hinderlijk opstaande randjes, of zelfs scheurende voegen te voorkomen is het van belang dat de ondervloer solide en egaal is. Komen de tegels op een houten ondervloer te liggen, dan is een stabiliserende tussenvloer noodzakelijk, omdat hout werkt.

De afwerking

Zeker in natte ruimten zoals de badkamer, keuken en het toilet is de afwerking van tegels een belangrijk punt. Niet alleen om doorlekken van water te voorkomen, maar ook voor een goede hygiëne. Veel tegelcollecties bevatten sanitaire plinttegels met een opstaande rand en bijpassende binnen- en buitenhoeken. Maar ook afwerkprofielen in messing, kunststof of aluminium worden veel gebruikt bij het afwerken van de vloer. In plaats van een afwerkprofiel kan er ook gekozen worden voor het gebruik van keramische strippen. Deze kunnen dezelfde kleur hebben als de vloer, of juist een contrasterende kleur.

Bron: Designtegels.nl

Krasgevoeligheid

De (kras)gevoeligheid van geglazuurde vloertegels wordt aangegeven met een slijtweerstandcode (I = laagste, V = hoogste classificatie). Ongeglazuurde tegels worden bij zeer hoge temperaturen gebakken, waardoor dergelijke tegels qua slijtweerstand bijna altijd een code IV tot V hebben.

Op zoek naar extra decoratie voor de tegelvloer? Kijk ook eens bij de Karpettenkelder.
 

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties