Foto: Zo-kies-het-juiste-formaat-tegel-voor-iedere-ruimte

Zo kies het juiste formaat tegel voor iedere ruimte

De keuzemogelijkheden van een tegelvloer zijn enorm. Je hebt ruime keuze in materiaal, patroon, kleur en prijs.

Guido van Loon

Je interieur begint en eindigt met de vloer, dus je wilt de juiste keuze maken. Waarschijnlijk heb je al genoeg inspiratie opgedaan, moodboards gemaakt en vergeleken om een idee te hebben van welke stijl tegelvloer je gaat kiezen. Maar dan moet je nog het juiste formaat tegel kiezen. Want welk effect hebben grote tegels in een kleine ruimte? Of kleine tegels in een grote ruimte? In dit artikel lees je alles over hoe je het juiste formaat tegel kiest voor iedere ruimte. Lees nu verder!

Wat voor effect hebben/uitstraling geven grote of kleine tegels?

Wanneer je twijfelt tussen grote en kleine tegels is het goed om te weten wat voor effect ieder type tegels hebben op de rest van de ruimte. Grote tegels werken bijvoorbeeld optisch vergrotend, hierdoor kun je een kleine ruimte groter doen lijken. Kleine tegels komen veelal het best tot hun recht in een rustige ruimte, doordat dit type tegels snel een drukke uitstraling meebrengt.

Het beste formaat tegels kiezen voor in de woonkamer

Hoewel de afmeting van woonkamers uiteen lopen zijn er een aantal tips die je goed kunt gebruiken bij het kiezen van het juiste formaat voor je woonkamer vloertegels. Voor het gemak gaan we in dit geval uit van een rechthoekige woonkamer (zoals deze veel voorkomen). Voor woonkamers tot een breedte van 360 centimeter zijn tegels van 60x60 de beste keuze. Woonkamers met een breedte tussen 3,60 meter en 6 meter lenen zich goed voor tegels van 90x90. Bij grote woonkamers met een breedte van meer dan 6 meter kunnen ook 120x120 tegels geschikt zijn. Het is wel altijd goed passen en meten met wat uitkomt. Om deze reden is het aan te raden om een tekening van uw woonkamer mee te nemen naar het tegelcentrum.

Het beste formaat tegels kiezen voor in de badkamer

Badkamers zijn er groot en klein. Wel is een badkamer veelal een kleine ruimte. Dit wil zeggen dat er vaak voor grotere tegels wordt gekozen om een grotere uitstraling te realiseren. Waar bij woonkamers de lengte en breedte van de kamer veelal als uitgangspunt voor de grootte van de tegels wordt gebruikt gaat dit bij badkamers veelal op basis van de lengte van de wanden. Bij de reguliere hoogte van 180 tot 300 centimeter wordt er veelal gekozen van 60x60 centimeter. Bij wanden van (bijna) 180 centimeter komen 45x45 tegels het beste tot hun recht. Echter is het compleet afhankelijk van de indeling en stijl van de badkamer. Soms komen nog kleinere tegels beter tot hun recht in een specifieke badkamersetting. Dit zijn dus enkel afmetingen die veel worden toegepast, echter zijn er meerdere wegen naar Rome.

Het beste formaat tegels kiezen voor in de keuken

In de keuken kun je een tegelvloer kiezen, maar ook kiezen voor tegels aan de wand. Wandtegels keuken worden veel gekozen voor bijvoorbeeld achter het fornuis door de warmtebestendigheid van tegels en het feit dat ze makkelijk schoon te houden zijn. Voor de wanden zijn speciale kleinere tegels. Op de keukenvloer worden veelal tegels in de afmetingen 60x60 of 45x45 gekozen (of een variant hiervan). Ga naar een tegelcentrum bij jou in de buurt om advies op maat te krijgen.

 

Reacties