Dit zijn de mogelijkheden met een tegelvloer

Tegelvloeren zijn duurzaam, makkelijk te onderhouden en je hebt veel keus uit kleur, afmeting en vorm.

Guido van Loon 03 December 2020

De mogelijkheden zijn met tegelvloeren zijn eindeloos! Patronen of leuke kleurcombinaties; je kunt je helemaal uitleven. Niet gek dus dat tegelvloeren zo populair zijn. Er zijn verschillende soorten vloertegels

Keramische tegels

Keramische tegels zijn de meest gebruikte vloertegels. Keramische tegels worden op hoge temperatuur gebakken en zijn gemaakt op basis van gemalen klei. Binenn keramische tegels heb je weer verschillende soorten, bijvoorbeeld de terracotta, faiencetegels en plavuizen. Het verschil hierin ligt in het productieproces en de afwerking.

Plavuizen

Tegel of plavuis, het lijkt alsof het over twee verschillende dingen gaat, maar dat is niet zo. Het zijn beiden keramische producten op basis van klei. Er zijn net zo goed geglazuurde plavuizen als ongeglazuurde tegels. Het verschil zit 'm veelal in de uitstraling. Een plavuizen vloer hebben vaak een wat rustiek uiterlijk. Toch zijn er tegenwoordig ook imitaties van natuursteen en gepolijste plavuizen.

Geglazuurde tegels

Geglazuurde tegels hebben, zoals de naam al aangeeft, een glazuurlaag; verkrijgbaar in vrijwel elke denkbare kleur. Deze glazuurlaag beschermt tegen het indringen van vloeistoffen en chemicaliën. Vlekken maken dus geen kans. Krassen wel: die zijn nu eenmaal op een glad en glanzend oppervlak sneller zichtbaar dan op een mat oppervlak. Glans is een duidelijke trend die we terugvinden in de opkomst van metalen tegels en glastegels.

Cementtegels

Tegenwoordig komen we ook steeds vaker cementtegels tegen. Cementtegels worden op een ambachtelijke wijze gemaakt en gekleurd. Het zorgt voor een rustiek tintje aan je interieur. Cementtegels zijn wel wat moeilijker te onderhouden dan bijvoorbeeld keramische tegels. Ze zijn vlekgevoeliger en poreuzer. Als oplossing wordt een cementtegel vaak voorzien van een zogenaamde poriënvuller om deze vlekgevoeligheid tegen te gaan.

Combineren met vloerverwarming

Omdat tegels een natuurlijk product zijn, kunnen ze al snel koud aanvoelen. Gelukkig zijn ze erg goed te combineren met vloerverwarming. Tegels nemen namelijk erg goed de warmte van de vloerverwarming op, zo krijg je een heerlijk warme vloer. Bovendien zijn tegels niet erg gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Reacties