string(1) "p"

Een houten vloer op vloerverwarming?

Veel mensen vragen zich af of vloerverwarming en houten vloeren samen gaan. Het antwoord: ja! Dat kan zeker. Er zitten natuurlijk wel haken en ogen aan.

Er is namelijk alleen een bepaald soort plank die in combinatie met vloerverwarming kan. Namelijk de multiplank. Ook wel lamelparket of duoplank genoemd. De multiplank is opgebouwd uit twee lagen. De onderlaag van watervast kruislings verlijmd multiplex. En een toplaag van massief eiken. Deze opbouw zorgt voor een zeer stabiele plank. Waar de werking tot een minimum beperkt is. Een massieve vloer is niet geschikt voor vloerverwarming. Deze planken werken te veel en zijn ook te dik.

Energie

Een vloer met te dikke planken zorgt ervoor dat er veel rendement verloren wordt. Dat kost ook daadwerkelijk energie. Hout heeft een isolerende werking, wat ervoor zorgt dat het minder snel warm wordt dan tegels. Hoe dikker de vloerdelen, hoe groter de isolerende werking. Anderzijds koelt hout minder snel af. De houten vloer geeft hierdoor langer warmte af. Ook blijft de temperatuur aangenaam en constant.

Voorwaarden aan vloerverwarming

Er zitten wel voorwaarden verbonden aan het plaatsen van een houten vloer in combinatie met vloerverwarming. Zo moet de ondervloer in een nieuwbouwwoning absoluut voldoende droog zijn. En moet de verwarming niet op zijn hoogst worden opgevoerd. Het zogenaamde opstook protocol moet nauwkeurig worden uitgevoerd. Daarnaast moet de vloerverwarming op een constante temperatuur worden gehouden. Hiermee voorkom je schommelingen in de luchtvochtigheid. Een voordeel hiervan is een prettig leefklimaat in je woning.

Plaatsen

Een houten vloer kan in combinatie met vloerverwarming, zowel verlijmd als zwevend worden gelegd. Met verlijmd leggen worden planken aan de groef- en mes verbindingen aan elkaar gelijmd. Er wordt eerst een ondervloer aangebracht op de dekvloer. De multiplanken worden rechtstreeks op de dekvloer gelijmd met verlijmd leggen. Het rendement is bij verlijmd leggen wat beter dan bij zwevend leggen. Met het verlijmd leggen van de vloer is een vakman nodig. Hierboor kun je vanzelfsprekend bij ons terecht.

Je kunt dus prima een houten vloer hebben in combinatie met vloerverwarming.