Vloerverwarming op een houten vloer

De ontwikkelingen op technisch gebied zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast.

TECHNISCHE UITLEG OVER SOORTEN VLOERVERWARMING ONDER EEN HOUTEN VLOER

De ontwikkelingen op technisch gebied zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast. Vloerverwarming kan worden ingezet als bij- en hoofdverwarming. De houten vloer die wij al jaren gebruiken voor vloerverwarming heeft een weerstand (Rc) van 0,09. Deze weerstand is heel laag. Wanneer jouw vloerverwarming installatie een weerstand van maximaal Rc 0,12 toelaat dan is een vloer met Rc 0,09 makkelijk toe te passen.

VLOERVERWARMING ALS HOOFDVERWARMING
Als u vloerverwarming inzet als hoofverwarming adviseren wij u lamelparket. Deze vloer, die bestaat uit gelaagde planken, kan variëren in dikte van 10 tot 20 mm. De dikte, het warmte-isolerend vermogen (Rc-waarde) van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) beïnvloeden het rendement en effect van uw vloerverwarming.

Voor het realiseren van het hoogste rendement adviseren wij de direct verlijmde methode op epoxy met de gelaagde plank Vincent. Lamelparket is verkrijgbaar in ruim 90 kleuren, heeft een gemiddelde levensduur heeft van 50 jaar en ligt werkelijk als een huis.

De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn de lagere stookkosten en de stralingswarmte. Het lichaam wordt direct verwarmd door de vloerverwarming in plaats van via de omgeving door radiatoren. Hoofdverwarming wordt ook vaak gekozen om esthetische redenen, omdat ‘lelijke’ radiatoren en leidingen verwijderd kunnen worden, wat een ruimte een mooiere ‘look and feel’ geeft. Ook wordt de waarde van goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming als hoofdverwarming vaak opgewaardeerd. Tenslotte is vloerverwarming een kindvriendelijke oplossing, omdat kinderen zich niet kunnen bezeren of hun vingers kunnen branden aan dit warmtesysteem.

VLOERVERWARMING ALS BIJVERWARMING
Een andere mogelijkheid is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, in combinatie met convectoren of radiatoren. Een voordeel is dat de totale oppervlakte van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd door de vloerverwarming plus radiatoren, wat bij het gebruik van radiatoren of convectoren alleen vaak niet lukt. Hierdoor zijn de fluctuaties in temperatuur veel minder, waardoor een houten vloer minder zwelt of krimpt. Hoe geleidelijker de veranderingen in temperatuur en houtvochtpercentage, des te beter dit is voor de houten vloer. Vloerverwarming als hoofdverwarming heeft als nadeel dat het een tijdje duurt voordat de hele woonruimte is opgewarmd. Dit is bij de combinatie bijverwarming en radiatoren niet het geval.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER VLOERVERWARMING EN HOUTEN VLOEREN

Is het mogelijk om een houten vloer op vloerverwarming te plaatsen?
Ja, dit kan en wij hebben hier jarenlang ervaring mee. Het is mogelijk om een lamelparket te leggen op een vloer met vloerverwarming. Het is dan wel van belang dat er eenmalig opstookprotocol tijdens de bouw uitgevoerd wordt, zodat de werkvloer en later de parketvloer stapsgewijs opgewarmd wordt. Zie het Stookprotocol hieronder.

Een massief houten vloer is niet geschikt voor vloerverwarming als hoofdverwarming. De massieve vloerdelen hebben een grote Rc-waarde, waardoor onvoldoende warmte naar de oppervlakte kan komen. Ook is de opwarmtijd van zo’n vloer erg lang en is het rendement dus heel laag.

Welke houtsoorten kun je gebruiken voor een combinatie met vloerverwarming?
Niet alle houtsoorten kunnen gebruikt worden voor op vloerverwarming. Hardere houtsoorten geleiden de warmte beter, maar ook moet de houtsoort goed bestand zijn tegen temperatuurwisselingen en veranderingen in luchtvochtpercentages. Hoe gevoeliger een houtsoort hiervoor is, des te meer de vloerdelen kunnen gaan uitzetten of krimpen, waardoor de vloer beschadigd kan worden. Houtsoorten als Essen en Beuken zijn bijvoorbeeld minder stabiel en hierdoor minder geschikt voor vloerverwarming. Eiken, merbau, afzelia en notenhout zijn houtsoorten zijn bijvoorbeeld wel geschikt.

Wij raden parketvloeren van eikenhout aan. Eikenhout is een sterke, stabiele houtsoort met een lage weerstand en heeft een goede prijs / kwaliteit verhouding. Daarnaast heeft eikenhout een tijdloos karakter en zijn de mogelijkheden tot afwerking eindeloos. Ook is eiken lamelparket geschikt voor verschillende toepassingen, zoals zwevende houten vloeren in appartementen die aan een 10 dB geluidsreductie moeten voldoen.

Aan welke eisen moet de vloerverwarming voldoen?
Oude vloerverwarmingsystemen (> 20 jaar oud) zijn meestal niet geschikt voor een combinatie met houten vloeren, omdat deze systemen teveel warmte produceren. Dit is schadelijk voor de vloerdelen. Gebruik daarom het liefts een nieuwe generatie vloerverwarming, waarbij temperatuurregulatie meer geleidelijk is en de maximale temperatuur niet te hoog is. Bedenk eerst goed of je vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt aanleggen en welke ondervloer je hebt (zie informatie over ondervloeren hieronder), voordat je vloerverwarming laat aanleggen. Voor onze lamelparket vloerdelen is het van belang dat de vloerverwarming voldoende diep ligt. Hier besteden wij tijdens de voorinspectie aandacht aan.

Waar is het rendement van vloerverwarming van afhankelijk?
Het rendement van vloerverwarming is afhankelijk van de houtsoort (hardheid/weerstand/stabiliteit), de dikte van de houten vloer (10 - 20mm), isolatie, het type vloerverwamingsinstallatie en het type verwarming (hoofd- of bijverwarming). Voor meer informatie en advies over het rendement van vloerverwarming onder een houten vloer voor jouw woonsituatie kun je altijd een afspraak in onze showroom maken!

Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik en onderhoud van een houten vloer die op vloerverwarming geplaatst is?
Een houten vloer moet geleidelijk opgewarmd en afgekoeld worden om krimpen of uitzetten van het hout te voorkomen. Het is van belang dat je de instructies van het stookprotocol goed uitvoert en het luchtvochtpercentage in de woning zoveel mogelijk stabiel houdt (rond 55%).

Je krijgt van ons een hygrometer cadeau na oplevering van de houten vloer. Hiermee kun je de luchtvochtigheid in de woning meten. De hygrometer plaats je op ooghoogte aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Het luchtvochtigheidspercentage kan in het ‘stookseizoen’ tijdens de vorstperiode laag worden (< 40%), met als gevolg dat de vloerdelen kunnen gaan krimpen. Het gebruik van een luchtbevochtiger kan hier uitkomst bieden.

De vloer regelmatig stoffen, stofzuigen en/of dweilen. In de onderhoudsset vind je middelen om gelakte of geoliede vloeren te onderhouden. Goed vloerenonderhoud verlengt de levensduur en beschermt de afwerking van een houten vloer.

Meer informatie

Heb je meer vragen? Neem vandaag nog contact met ons op. Wij staan je graag te woord. 0172-477355