Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Lichtere uitstraling creëren voor je geoliede eiken vloer

U vindt de kleur van uw geoliede houten vloer niet mooi, is deze dan lichter te maken? Ja dat kan, lees hier alle tips en trucs.

Een geoliede eiken vloer is een prachtige toevoeging aan je woning. Het straalt warmte en karakter uit en voelt heerlijk aan onder je voeten. Maar wat als je opmerkt dat de kleur van je geoliede eiken vloer in de loop der tijd is veranderd door de invloed van zonlicht? Of misschien ben je onlangs verhuisd en vind je de kleur van je eiken vloer te donker naar je smaak. Is het mogelijk om de kleur van een geoliede eiken vloer daadwerkelijk lichter te maken? Het goede nieuws is: absoluut!

Geoliede Eiken Vloerdelen

Bij geoliede eiken vloerdelen dringt de olie diep in het hout door. Hierdoor worden de houtporiën doordrenkt met deze olie, wat voorkomt dat vuil en vlekken in het hout trekken. Vaak wordt aan de olie een kleurpigment toegevoegd, wat de vloer zijn kenmerkende tint geeft, variërend van wit en grijs tot zwart en rood. Dit staat in schril contrast met de warme, gele kleur die we associëren met onbehandeld eikenhout, zoals de kleur van olijfolie.

Het is essentieel om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met een geoliede eiken vloer, aangezien deze methoden niet effectief zijn voor andere houtsoorten of vloerafwerkingen zoals hardwaxolie of lak.

Methode 1: De eenvoudigste aanpak: Dweilen met Witte Onderhoudszeep

De eerste methode om een geoliede eiken vloer lichter te maken, is door deze te dweilen met witte onderhoudszeep. Een geoliede eiken vloer vereist regelmatig onderhoud met speciale onderhoudszeep. Deze zeep niet alleen reinigt de vloer, maar beschermt deze ook. Als je ervoor kiest om de vloer herhaaldelijk met witte zeep te dweilen, zal deze geleidelijk lichter worden. Deze methode is enkel geschikt als je al een lichte of witte kleurpigmentatie op je vloer hebt. Het zal niet werken op donkere of grijze vloeren en is specifiek bedoeld voor geoliede eiken vloerdelen.

De voordelen van deze methode zijn de eenvoudige uitvoering, de lage kosten (ongeveer €17,00), en de mogelijkheid om te stoppen zodra de gewenste kleur is bereikt. Het nadeel is dat het enige tijd kan duren voordat de vloer daadwerkelijk wit wordt, omdat je herhaaldelijk moet dweilen.

Koop hier witte zeep in onze webwinkel.

Methode 2: Grondige Reiniging en Onderhoudsolie met Wit Pigment

Bij deze methode begin je met het reinigen van de geoliede eiken vloer met een krachtige reiniger. Hierdoor kan de vloer al iets lichter worden, doordat alle vuil en oude onderhoudsproducten worden verwijderd. Vervolgens breng je opnieuw onderhoudsolie aan, maar deze keer kies je voor een variant met wit pigment. Dit resulteert in een lichtere vloerkleur.

Het is belangrijk om deze methode eerst op een klein, niet-zichtbaar gedeelte van de vloer te testen om te bepalen welk eindresultaat je kunt verwachten. Anders loop je het risico dat je de gehele vloer in de verkeerde kleur krijgt. Deze methode is alleen geschikt als je vloer al een lichte tint heeft, waardoor de vloer 1 tot 2 tinten lichter kan worden. Als je echter een zwarte, rode of grijze vloer hebt en deze wilt transformeren naar een volledig witte tint, dan is methode 3 vereist.

Koop hier producten voor grondig onderhoud: krachtige reiniger en onderhoudsolie met pigment.

Methode 3: Vloer Volledig Schuren en Oliën in een Lichtere Kleur

De derde optie levert het meest ingrijpende resultaat op. Met deze methode kun je de kleur van je eiken vloer volledig transformeren. Deze aanpak is vrijwel altijd uitvoerbaar, mits er voldoende bovenste houtlaag aanwezig is.

Als je huidige eiken vloer bijvoorbeeld diepbruin is, zullen de voorgaande methoden niet effectief zijn. In dat geval moet de vloer volledig worden geschuurd en kun je een geheel nieuwe kleurtint kiezen. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om de kleur aan te passen, maar resulteert ook in een vloer die er als nieuw uitziet. Eventuele slijtageplekken, deuken en krassen zullen eveneens verdwijnen.

Deze methode is ideaal wanneer je net in een nieuw huis bent getrokken of als je je interieur na verloop van tijd wilt vernieuwen. Het voordeel is dat je een compleet andere kleur kunt selecteren en je vloer er als nieuw uit zal zien. Het nadeel is dat het enige tijd in beslag neemt, dat de gehele kamer leeg moet zijn, en dat het enigszins prijzig kan zijn als je het door een professional laat uitvoeren.

Bekijk alle beschikbare kleuropties voor je eiken vloer.

Bij Fairwood realiseren we ons dat het kiezen van de juiste behandeling voor je eiken vloer een cruciale beslissing is. We nodigen je graag uit om onze showrooms in Tiel of Rijnsburg te bezoeken, waar je onze diverse houten vloerdelen kunt bewonderen en persoonlijk advies kunt ontvangen. Ons team staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het selecteren van de beste optie om de kleur van je geoliede eiken vloer aan te passen. Bovendien bieden we proefplankjes aan, zodat je de kleur kunt testen voordat je een definitieve keuze maakt.

Dus, als je overweegt om de kleur van je geoliede eiken vloer lichter te maken, aarzel dan niet om een bezoek te brengen aan onze showrooms voor uitgebreid advies. We zijn er om je te assisteren bij het creëren van de vloer van je dromen! Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt, en dit hoeft niet altijd duur of complex te zijn. Met slechts een paar handige tips kun je de uitstraling van je vloer al aanzienlijk verbeteren of zelfs volledig aanpassen aan je wensen. Het voordeel van een geoliede houten vloer is dat je veel flexibiliteit hebt om de kleur aan te passen, wat niet alleen goed is voor de duurzaamheid maar ook voor je portemonnee. Hierdoor zal je vloer er weer als nieuw uitzien!