Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Houten Vloeren versus Laminaat: Welke te Kiezen?

Er is veel keuze in vloeren, wat is nu het verschil tussen een houten vloer en laminaat vloer? Wij leggen het uit.

Bij het zoeken naar de perfecte vloer voor je huis, kom je al snel voor een overvloed aan keuzes te staan. Twee opties die vaak in overweging worden genomen, zijn houten vloeren en laminaat vloeren. Elk van deze vloertypes heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen tussen houten vloeren en laminaat vloeren, zodat jij de juiste beslissing kunt maken voor jouw woning.

Houten vloer en Laminaat

Een van de eerste en meest voor de hand liggende verschillen tussen deze vloertypes is het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd. Houten vloeren bestaan uit massief hout of samengesteld hout. Massieve houten vloeren worden uit één stuk massief hout gemaakt, terwijl samengestelde houten vloeren (ook wel duoplank of lamelparket genoemd) bestaan uit meerdere lagen hout die aan elkaar zijn gelijmd. Onze lamelparket houten vloeren bestaan bijvoorbeeld uit een basis van meerlaags berken multiplex met daarop een toplaag van prachtig eikenhout. Aan de andere kant is laminaat gemaakt van geperste houtvezels die zijn bedekt met een fotorealistische afbeelding van hout en een beschermende toplaag.

Uitstraling houten vloer vs laminaat vloer

Een houten vloer is een echt natuurproduct, en dit komt tot uiting in zijn uiterlijk. Na verloop van tijd wordt een houten vloer alleen maar mooier, dankzij de natuurlijke veranderingen die het hout doormaakt. Elke plank is uniek, met zijn eigen nervenpatroon en kleurschakeringen. In tegenstelling hiermee heeft laminaat een fotorealistische afbeelding van hout die op de planken wordt gedrukt. Hierdoor ontbreken de natuurlijke kleurschakeringen die je wel bij een houten vloer vindt, en elke laminaatplank zal er min of meer hetzelfde uitzien.

Levensduur

Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij het kiezen van een vloer. Houten vloeren staan bekend om hun lange levensduur en robuustheid. Massieve houten vloeren kunnen wel honderden jaren meegaan, terwijl samengestelde houten vloeren vaak minstens 50 jaar meegaan. Een ander voordeel van houten vloeren is dat ze geschuurd kunnen worden en van kleur kunnen worden veranderd. Hierdoor kunnen beschadigingen zoals krassen effectief worden weggewerkt. Laminaat vloeren hebben doorgaans een kortere levensduur dan houten vloeren. Bovendien kunnen beschadigingen aan laminaat niet worden hersteld door schuren of opnieuw afwerken, waardoor ze blijvend zichtbaar blijven.

Onderhoud parket vloer of laminaat

Zowel laminaat vloeren als houten vloeren zijn relatief eenvoudig te onderhouden. Een houten vloer met een lakafwerking is bijna onderhoudsvrij – af en toe dweilen volstaat. Bij een geoliede houten vloer is regelmatig dweilen met een voedende onderhoudszeep en periodiek behandelen met onderhoudsolie vereist. Laminaat vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken met een stofzuiger en een vochtige dweil. Let wel op dat laminaat niet goed tegen vocht kan.

Leggen van vloer

Houten vloeren kunnen op twee manieren geïnstalleerd worden: zwevend of verlijmd. Zwevende houten vloeren worden op een ondervloer gelegd zonder lijm, wat vervanging en verplaatsing eenvoudiger maakt. Verlijmde houten vloeren worden direct op de ondervloer gelijmd, wat voor een steviger en stabieler resultaat zorgt en minder warmteverlies bij vloerverwarming betekent.

Laminaat vloeren worden meestal zwevend gelegd. Hierbij klik je de planken in elkaar en plaats je ze op een ondervloer. De installatie van laminaat is net als bij zwevende houten vloeren snel en eenvoudig.

Kiezen tussen houten vloer en laminaat vloer

In het kort, bij het kiezen tussen een houten vloer en een laminaat vloer zijn er diverse factoren om te overwegen. Hoewel laminaatvloeren relatief goedkoop zijn en makkelijk te installeren, missen ze de authenticiteit en duurzaamheid van houten vloeren. Houten vloeren bieden daarentegen een tijdloze uitstraling en kunnen tientallen jaren meegaan. Naast de genoemde verschillen is het ook belangrijk om rekening te houden met de stijl van je huis en je persoonlijke voorkeur. Neem de tijd om beide opties te overwegen en zoek advies op maat bij ervaren bedrijven. Voor een houten vloer kun je altijd bij Fairwood terecht.

Wij hebben twee grote showrooms in Nederland, waaruit wij van alle kanten goed en snel te bereiken bent. Onze showroom in Tiel (midden van NL) hebben wij al een tijd, daar vindt u ook ons magazijn en werkplaats. Daarnaast hebben wij onlangs een nieuwe showroom in Rijnsburg, Katwijk/Noordwijk. Heel centraal in de randstad. Alle vloeren zijn hier goed te bekijken en deze showroom is helemaal van nu!