Kun je een betonvloer laten plaatsen in de keuken?

Veel mensen zijn tegenwoordig erg fan van PVC betonvloeren. Steeds meer merken we dat er vragen zijn over het plaatsen van een betonvloer in de keuken.

09 April 2020

Kan dit wel? En is dit eigenlijk wel gemakkelijk schoon te maken? De keuken wordt immers vaak vies tijdens het koken van jouw lekkernijen. We willen we je alvast meegeven dat een betonvloer niet de beste keus is als je op zoek bent naar een vlekbestendige vloer. Wel kun je de betonvloer impregneren met speciale coating om vlekken tijdens het koken te voorkomen. Lees hieronder verder om meer te weten over PVC betonvloeren in de keuken.

Vaak is er veel olie en vet aanwezig in de keuken

Een betonvloer is van zichzelf vaak erg poreus, dit betekent dat het voor vetten en oliën erg gemakkelijk is om binnen in de poriën van het beton te trede. Vetvlekken die op het beton komen zijn achteraf erg lastig te verwijderen als je geen goede coating gebruikt voor de betonvloer in de keuken. Kies je een lichtere betonvloer dan zijn vetvlekken snel te zien, het worden namelijk vieze plekken. We raden je dus aan om te kijken voor een donkere betonvloer in de keuken om vlekken zo min mogelijk te laten opvallen, natuurlijk is een goede coating daarbij nog steeds van groot belang.

Hoe kun je de betonvloer in de keuken beschermen tegen vet en olie?

We hebben hierboven al een manier verteld hoe je de betonvloer kunt beschermen tegen vlekken, maar er zijn nog wat meer manieren die we graag willen toelichten. De vloer kan immers ook beschermd worden tegen vocht en vuil, net zo belangrijk eigenlijk in de keuken. Het moet toch naast hoe het eruit ziet, ook hygiënisch zijn. De manieren waar we het over gaan hebben kun je in sommige gevallen zelf doen, voor de meeste is het helaas wel nodig om een professional in te huren.

Gebruikmaken van natuurlijke olie om de vloer te beschermen

De eerste manier die we gaan bespreken is de behandeling van de betonvloer met natuurlijke oliën. Je kunt namelijk de betonvloer insmeren met een bepaald soort olie, namelijk lijnolie met daaraan vaak toegevoegd een klein beetje terpentijn olie. Als je deze oliën gebruikt dan wordt de vloer vaak een stukje donkerder en creëer je tegelijkertijd een geweldige glans. Handig is ook dat je deze manier gewoon zelf thuis kunt uitvoeren, lekker goedkoop en snel geregeld!

Ben er wel van bewust dat je met de juiste middelen schoonmaakt, zo zorg je ervoor dat de aangebrachte beschermde laag blijft zitten. Handig hiervoor is zeep op natuurlijke basis, zeep met bijenwas bijvoorbeeld is een goede keus. Op YouTube staan genoeg video’s met uitleg zodat je deze behandeling op de juiste manier zelf kunt toepassen!

De betonvloer laten impregneren door een professional

Voortaan zijn er genoeg middelen op de markt waarmee je een betonvloer kunt laten impregneren. We raden je allereerst aan om hiervoor een specialist in te schakelen. Hierdoor wordt de behandeling perfect uitgevoerd en ben je zeker van het beste resultaat. Deze behandeling vergt namelijk specialistische kennis en voorbehandeling van de betonnen vloer zelf, de meeste mensen hebben hiervoor ook geen gereedschap in huis liggen.

Als de betonvloer wordt geïmpregneerd dan gebruiken de meeste specialisten een bepaalde vloeistof, deze gaat een chemische reactie aan met elementen in het beton. De poriën van het beton worden vervolgens gevuld met kristallen waardoor vuil, olie en vetten een stuk minder snel kunnen hechten.

De betonvloer laten coaten

De derde en laatste manier die we bespreken is het coaten van de betonvloer. Ook bij deze manier raden we je aan om te kiezen voor een professional om de behandeling van de vloer zo goed mogelijk te laten lukken. Er wordt in ware een laagje op de vloer aangebracht waardoor vlekken, olie en vetten niet goed kunnen hechten aan de betonvloer. Wil je meer weten? Bekijk dan de website van Vloerenbaas.nl.

Reacties
Anderen bekeken ook