Profielfoto van Fairwood b.v.
Fairwood b.v.
Stephensonstraat 23, 4004JA Tiel
maandag
Gesloten
dinsdag
08:30 - 17:00
woensdag
08:30 - 17:00
donderdag
08:30 - 20:00
vrijdag
08:30 - 17:00
zaterdag
10:00 - 16:00
zondag
Gesloten

Diepgaande blik: Verschil PVC en Houten vloer

Als gezin is het maken van de juiste keuze voor een vloer een essentiële beslissing. Je wilt een mooie vloer die goed te onderhouden is en niet schadelijk.

Als gezin is het maken van de juiste keuze voor een vloer een essentiële beslissing. Je zoekt naar een vloer die niet alleen esthetisch en duurzaam is, maar ook praktisch en gemakkelijk te onderhouden. In deze blog gaan we dieper in op PVC-vloeren en traditionele houten vloeren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die perfect aansluit bij jouw gezinssituatie en levensstijl.

PVC-vloeren: Veelzijdig

Laten we beginnen met PVC-vloeren. Deze vloeren hebben in de afgelopen jaren aanzienlijk aan populariteit gewonnen dankzij hun ongeëvenaarde veelzijdigheid. Ze zijn vervaardigd van hoogwaardig synthetisch materiaal dat bestand is tegen slijtage en vocht, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor drukke gezinnen met kinderen. Wat betreft het uiterlijk, is er een overvloed aan keuzes. PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, patronen en texturen, waardoor je altijd een vloer kunt vinden die perfect past bij jouw interieur.

PVC vloeren worden dus gemaakt van synthestisch materiaal, ze zijn verre van duurzaam en bevatten schadelijke weekmakers. Dus koop altijd een PVC vloer waar hier rekening mee wordt gehouden. Zo voorkomt u dat u op ten duur gezondheidsklachten krijgt.

Een aangename warmte het hele jaar door

Een voordeel van PVC-vloeren is dat ze samengaan met vloerverwarmingssystemen. Dankzij hun warmtegeleidingsvermogen verspreiden PVC-vloeren de warmte gelijkmatig door de ruimte, wat zorgt voor een comfortabele en energiezuinige verwarming van je huis. Vooral tijdens de koude wintermaanden biedt dit een welkome warmte en draagt het bij aan een gezellige en behaaglijke omgeving voor jou en je gezin.

Let echt op de schadelijk invloed van PVC en vloerverwarming. In combinatie met vloerverwarming kan PVC met zijn weekmakers en schadelijke stoffen, op ten duur problemen opleveren voor uw eigen gezondheid, maar ook zeker voor de gezondheid van kinderen en huisdieren. Door de warmte van de vloerverwarming komen de weekmakers in de lucht en ademen uw kinderen en huisdieren deze in. Zij zitten natuurlijk veel dichter op de vloer dan volwassenen. Dus let goed op de hoeveelheid weekmakers en schadelijke stoffen. Dit verschilt vaak per merk en kwaliteit van de PVC.

Onderhoudsgemak en tijdbesparing

Wat betreft het onderhoud, scoren PVC-vloeren hoog in termen van gebruiksgemak. Ze zijn bestand tegen vlekken en kunnen moeiteloos worden gereinigd met een vochtige doek of een milde reiniger. Bovendien vergen PVC-vloeren weinig tot geen onderhoud, waardoor ze een praktische keuze zijn voor gezinnen met een drukke levensstijl. Je bespaart kostbare tijd die je kunt besteden aan andere belangrijke zaken.

Invloed PVC op het milieu

De levensduur van een PVC vloer is circa 10 jaar, afhankelijk natuurlijk van het gebruik en de kwaliteit die u heeft gekocht. Als u de vloer wilt verwijderen dan hebben PVC vloeren een slechte invloed op het milieu. De fabrieken waar ze geproduceert worden laten een verwaarloosd milieu achter en ook zijn ze niet te recyclen. Dus mocht de PVC vloer verwijderd worden dan kan deze niet worden hergebruikt. Ook is dit moeilijk 'op te ruimen' en wordt het een groot probleem van onze afvalprobleem op ten duur. 

Houten vloeren: Natuurlijke schoonheid en tijdloze elegantie

Aan de andere kant hebben traditionele houten vloeren hun eigen unieke charme. Ze stralen een natuurlijke schoonheid en warmte uit die ongeëvenaard is. Met hun tijdloze elegantie kunnen houten vloeren de uitstraling van je interieur aanzienlijk verbeteren. Houten vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen, waardoor je een vloer kunt kiezen die perfect past bij jouw persoonlijke smaak en stijl.

Een voordeel van de houten vloeren van tegenwoordig is dat ze speciaal gemaakt zijn om ook te leggen op vloerverwarming! Zo heeft u de perfecte combinatie van sfeer en comfort.

Een vloer die met de jaren alleen maar mooier wordt

Een belangrijk voordeel van houten vloeren is dat ze met de tijd alleen maar mooier worden. Naarmate de jaren verstrijken, ontwikkelen ze een natuurlijke patina en karakter, wat bijdraagt aan hun charme en authenticiteit. Bovendien kunnen houten vloeren worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt om eventuele krassen of slijtage te verwijderen, waardoor ze een investering zijn die tientallen jaren meegaat.

Onderhoud en bescherming voor langdurige pracht

Het onderhoud van houten vloeren vereist iets meer aandacht dan PVC-vloeren, maar de resultaten zijn het zeker waard. Afhankelijk van de gekozen afwerking, moet je bijvoorbeeld regelmatig een geoliede houten parketvloer opnieuw behandelen. Gelukkig bieden we ook onderhoudsvrije lakafwerkingen die hetzelfde gemak bieden als PVC-vloeren. Voor het normale onderhoud van een houten vloer is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen of te vegen om stof, vuil en zand te verwijderen. Reinigen kan het beste gebeuren met een licht vochtige mop of doek, waarbij overmatig vocht moet worden vermeden. Het gebruik van milde reinigingsmiddelen speciaal ontworpen voor houten oppervlakken en jouw specifieke afwerking (olie, lak of hardwaxolie) is essentieel.

Bescherming tegen krassen en deuken is ook van belang. Plaats viltjes onder meubelpoten om krassen te voorkomen bij het verplaatsen ervan. Wees tevens voorzichtig bij het verplaatsen van zware voorwerpen over de vloer om permanente schade te voorkomen.

Conclusie: Maak de keuze die bij jou past

Al met al bieden zowel PVC-vloeren als houten vloeren unieke voordelen. PVC-vloeren blinken uit in veelzijdigheid en onderhoudsgemak, terwijl houten vloeren natuurlijke schoonheid, tijdloze elegantie, duurzaamheid en een lange levensduur bieden. Kies de vloer die het beste past bij jouw voorkeuren en levensstijl. Ontdek ons uitgebreide assortiment en laat je inspireren door de vele mogelijkheden, variërend van eikenhouten vloeren zonder noesten en kwaliteit 1Bis houten vloeren tot PVC-houten visgraatvloeren en PVC-vloeren. Wij verkopen Rigide PVC, ook wel SPC genoemd, een product dat deels gemaakt is van steen en minder schadelijk is dan normale PVC vloeren.

Kom langs in onze showroom in Tiel en Rijnsburg, waar onze deskundige adviseurs klaarstaan om je te begeleiden bij het maken van de juiste keuze voor jouw woning.

Meer informatie:
- Houten vloeren

- PVC vloeren

- Verschil houten vloer en PVC vloer