Foto: sleutel

Voel je in 6 stappen veiliger in je woning!

Je huis is je thuis. Het is dé plek waar jij je veilig hoort te voelen.

Pascal 30 Januari 2024

Toch gaat dit niet altijd op. Zeker wanneer je te maken hebt gehad met een inbraak, of een poging tot inbraak, kun je je ineens een stuk minder veilig voelen. Je kunt natuurlijk op meerdere manieren je huis beveiligen, maar het gebeurt vaak dat hier pas aan gedacht wordt op het moment dat het al te laat is. Voorkom dit en zorg ervoor dat je je altijd veilig kunt voelen in je eigen woning. Wij geven je inzicht in 6 praktische stappen die zorgen voor meer veiligheid in je huis.

1. Installeer beveiligingscamera's

Eén van de meest effectieve manieren om je woning te beveiligen is het installeren van beveiligingscamera's. Deze camera's fungeren niet alleen als een afschrikmiddel voor inbrekers, maar ze stellen je ook in staat om je woning op afstand te monitoren. Moderne beveiligingscamera's, zoals die van Directveilig.nl, bieden functies zoals nachtzicht, bewegingsdetectie en zelfs gezichtsherkenning. Kies voor camera's die je via je smartphone kunt bedienen, zodat je altijd en overal een oogje in het zeil kunt houden.

2. Kies voor een betrouwbaar alarmsysteem

Een goed alarmsysteem is altijd een goede keuze. Er zijn mensen die dit een overdreven stap vinden voor een reguliere woning, maar dit is zeker niet het geval. Juist door je woning te voorzien van een alarmsysteem zorg je voor een flinke verhoging van de veiligheid. Deze systemen waarschuwen je niet alleen bij een inbraakpoging, maar werken ook preventief. Veel moderne alarmsystemen zijn verbonden met een meldkamer, waardoor hulp snel ter plaatse kan zijn in geval van een inbraak. Daarnaast kun je kiezen voor systemen met rookmelders, koolmonoxidemelders en andere veiligheidsfuncties.

3. Versterk je deuren en ramen

Zwakke deuren en ramen zijn vaak de eerste doelwitten van inbrekers. Investeer in stevige deuren met goede sloten en overweeg het plaatsen van extra veiligheidssloten op ramen. Anti-inbraak strips en veiligheidsscharnieren kunnen ook helpen om je deuren en ramen extra te beveiligen. Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk om jezelf aan te wennen om ramen dicht en deuren op slot te doen voor je de woning verlaat.

4. Verlichting als preventiemiddel

Goede buitenverlichting schrikt inbrekers echt af. Niet veel inbrekers durven het risico te nemen gezien te worden door de buren. Zij zullen daarom altijd liever kiezen voor een woning met donkere tuin dan voor een huis dat omringd wordt door verlichting. Bewegingssensoren die lichten aanzetten wanneer iemand je huis nadert zijn een effectieve manier om ongewenste gasten weg te houden. Ook timers op je binnenverlichting kunnen nuttig zijn, vooral als je voor langere tijd van huis bent.

5. Wees voorzichtig met social media

Je staat er niet zo bij stil, maar wat je op social media plaatst kan belangrijk zijn in het veilig houden van je woning. Hoe dan? Als jij op je social media foto’s plaatst van je vakantie, met de mededeling dat je zo lekker aan het genieten bent, dan weten personen met verkeerde bedoelingen ook dat jij niet thuis bent. Wees hier dus altijd voorzichtig mee, kondig je vakantie niet aan op social media en deel vakantiefoto’s het liefst als je weer thuis bent.

6. Creëer een gemeenschapsgevoel

Een goede relatie met je buren kan ook helpen bij het beveiligen van je huis. Buren die elkaar kennen, zijn meer geneigd om op elkaar te letten en verdachte activiteiten te melden. Steeds meer straten in Nederland hebben een groeps-app voor het melden van vreemde activiteiten in de straat of omgeving. Dit is zeker een goed idee!

Reacties