Foto: geen-vakman-meer-te-vinden

Geen vakman meer te vinden?

Met deze 5 tips lukt het wél!

Het tekort aan vakmensen wordt steeds groter: het is niet eenvoudig om op korte termijn een aannemer of timmerman in te schakelen. Werkspot herkent dit probleem en zet daarom 5 tips op een rij waarmee jij snel de beste vakman regelt.

1: Een vakman is op zoek naar een ‘vak’-klant?

Vakmannen hebben het druk en willen dus geen tijd verspillen aan onduidelijke verzoeken, koopjesjagers, of mensen die alleen op zoek zijn naar prijsinformatie. Laat dus zien dat je een serieuze klant bent, die zich goed heeft voorbereid. Vakmensen hebben de klussen voor het uitzoeken en zijn alleen geïnteresseerd in interessante opdrachten. Vanwege de drukte is het aan te raden om, wanneer mogelijk, je flexibel op te stellen over de startdatum van je klus. Heb je een goede vakman gevonden die pas over een maand tijd heeft? Wellicht is het de moeite waard om je klus dan over een maand te laten uitvoeren.

2: Omschrijf je klus duidelijk

Hoe laat je nou zien dat jij zo’n vak-klant bent? Begin met het duidelijk omschrijven van je klus. Denk hierbij aan de periode waarin de klus moet worden uitgevoerd, afmetingen, type woning, gewenste materiaalsoorten, het aantal vierkante meters, de ondergrond en andere zaken die van belang zijn bij de uitvoering van de opdracht. Een vakman ontvangt ook graag foto’s vooraf.

3: Ga niet voor een dubbeltje op de eerste rij

Denk niet dat je voor 100 euro een complete badkamer kan laten installeren. Een van de grootste frustraties van vakmannen zijn zogenaamde ‘koopjesjagers’, mensen die hopen voor weinig geld de beste kwaliteit te krijgen. Zeker nu vakmannen het werk voor het uitzoeken hebben, is het slim om een realistisch beeld te hebben van de kosten van een klus. Er zijn diverse plekken waar je prijsinformatie over klussen kunt vinden.

4: Weet waar een goede offerte aan voldoet

Een goede offerte is cruciaal, want het geeft zowel de klant als de vakman duidelijkheid over wat er precies moet gebeuren. Waar moet je aan denken? Een goede offerte beschrijft niet alleen de eindprijs voor een klus, maar laat ook zien hoe de prijs is opgebouwd en hoe de planning in elkaar steekt. Ook een gedetailleerde omschrijving van de werkzaamheden is belangrijk en een afspraak over waar het eindresultaat aan moet voldoen.

5: Vergelijk offertes op de juiste manier?

Wanneer je een aantal offertes wilt vergelijken, is het belangrijk dat je weet waar je op let. Veel vakmannen werken met verschillende soorten prijsberekeningen, denk aan prijs per vierkante meter, uurprijs of totaalprijs. Uiteindelijk wil je de klus voor een eerlijke prijs gedaan hebben, dus als je snapt hoe de prijsberekeningen in elkaar zitten kun je ze op de juiste manier vergelijken en een goed afgewogen keuze maken.

Reacties