Foto: pexels-photo-209235

Tips voor het klussen in en rond het huis!

Of je nu een doorgewinterde klusser bent of net begint met het klussen, het is belangrijk om te zorgen dat je goed voorbereid aan de slag gaat.

Jaron 27 Februari 2023

Het maakt hierbij niet uit of je aan de slag gaat met een kleine klus in huis of dat je een grotere verbouwing op de planning hebt staan. In dit artikel vind je enkele handige tips om het klussen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Zorg voor de juiste materialen

Voordat je begint met klussen, is het belangrijk om te zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen in huis hebt. Of het nu gaat om verf, schroeven, zagen of boren, zorg dat je alles op tijd in huis hebt. Het kan vervelend zijn om tijdens het klussen te moeten stoppen omdat je een bepaald materiaal mist. Bovendien is het ook belangrijk om te investeren in goede kwaliteit materialen en gereedschappen. Goed gereedschap gaat langer mee en is vaak ook veiliger in gebruik. Ga dus niet altijd voor de goedkoopste optie, maar investeer in kwaliteit.

Besteed het werk uit

Als je geen ervaring hebt met klussen of als het om een grote verbouwing gaat, kan het verstandig zijn om het werk uit te besteden aan een professional. Hoewel het bijvoorbeeld bij het ontstoppen van de riolering lijkt alsof je deze taak gemakkelijk zelf kunt uitvoeren, kan het tot verdere problemen leiden. Het riool ontstoppen is niet zonder risico’s. Zo kan het gebruik van agressieve ontstoppingsmiddelen schade toebrengen aan de leidingen en zelfs gezondheidsrisico's opleveren. Daarnaast is het zonder de juiste kennis en gereedschappen moeilijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en te verhelpen. Het is daarom verstandiger om een specialist in te schakelen die de riolering op een veilige en effectieve manier kan ontstoppen. Dit is ook zo als het gaat om andere klussen. Een vakman kan het werk vaak sneller en beter uitvoeren dan jijzelf en bovendien heb je vaak garantie op het geleverde werk.

Zorg voor voldoende veiligheid

Klussen kan gevaarlijk zijn, vooral als je werkt met elektrische gereedschappen of als je op hoogte werkt. Zorg daarom altijd voor voldoende veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsbril, een helm en goede werkschoenen. Daarnaast is het ook belangrijk om te werken volgens de geldende veiligheidsvoorschriften en om de gebruiksaanwijzingen van gereedschappen en materialen goed te lezen voordat je aan de slag gaat. Het kan ook verstandig zijn om een EHBO-kit bij de hand te hebben.

Wees geduldig en creatief

Klussen kan soms frustrerend zijn als iets niet lukt of als het resultaat niet is wat je had verwacht. Het is dan belangrijk om geduldig te blijven en niet te snel op te geven. Vaak zijn er meerdere oplossingen mogelijk en soms is het nodig om creatief te zijn en een andere aanpak te proberen.

Reacties
Anderen bekeken ook