Tijdens een verbouwing komt er een hoop bouwstof vrij. Denk je eindelijk helemaal klaar te zijn, begint het opruimen en schoonmaken. Vaak een hele klus.
Begin eerst met het opruimen van al het gereedschap en grof bouwafval. Zorg dat loshangend draad en kabel aan de zijkant ligt of netjes is weggewerkt. Een goede bouwstofzuiger is geschikt om fijn bouwstof mee op te zuigen. Ook kan er gekozen worden om gebruik te maken van een oude stofzuiger. Gebruik liever geen kostbare huishoudstofzuiger, deze kan het zware werk niet aan. Sproei de vloer eerst licht met een plantenspuit. Dit zorgt ervoor dat bouwstof minder wordt verspreid.
Verfvlekken kunnen soms hardnekkig zijn. Latex is prima met warm water te verwijderen, maar ook kan hier spiritus voor gebruikt worden. Alle overige verf verdwijnt goed met behulp van terpentine, wasbenzine of, bij water verdunbare verf, spiritus. Zitten er verfvlekken op een houten vloer, behandel deze dan voorzichtig om geen doffe plekken te krijgen. Het is mogelijk om verfvlekken eerst voorzichtig af te krabben. Ook verf dat op draad en kabel zit is op deze manier goed te verwijderen.
Wanneer het grof vuil weg is en de vloeren veegschoon zijn, dan kan er begonnen worden met het fijne schoonmaakwerk. Werk hierbij van boven naar beneden toe. Dit wil zeggen dat eerst de bovenste planken en kozijnen worden schoongemaakt voordat je lager gaat werken. Neem alles met een vochtige doek af om stof effectief te verwijderen. Veeg of stofzuig als laatste nogmaals de vloer en dweil deze. Maak ook het gereedschap schoon. Dit voorkomt dat stof en vuil de volgende keer verspreid wordt. Nog een handige tip voordat je gaat klussen: wat niet vies is, hoef je ook niet schoon te maken. Verwijder daarom vooraf zoveel mogelijk meubilair of dek deze goed af door middel van plastic, lakens of doeken. Ook het afplakken van kozijnen, hoeken en randen is een goede manier om poetswerk achteraf te minimaliseren.