Foto: 2022/Wat-is-een-cat-7-kabel.jpg

Wat is een cat 7 kabel?

Als je het aanbod in netwerkkabels bekijkt, is het zeker niet uitgesloten dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Guido van Loon 21 Mei 2022

Je hebt hierin immers zeer veel keuzemogelijkheden. Zo heb je onder andere de keuze tussen cat 6, cat 6a en cat 7 kabels waarbij de laatste optie de nieuwste variant is. Een goede reden om je het antwoord te geven op de vraag wat een cat 7 kabel is en wat je ermee kan.

Waarvoor gebruik je een cat 7 kabel?

De term cat 7 is eigenlijk een afkorting van category 7 cable. Net als bij cat 6 en cat 6a het geval is, betreft het hier een kabelstandaard voor netwerkkabels. Cat 7 is een standaard voor ethernet en andere verbindingstechnieken. De kabel is ontwikkeld met als doel om 10-gigabit-ethernet over een koperkabel te vervoeren en is hiermee de verbeterde versie van cat 6. De kabel bestaat uit vier gedraaide koperen kabels. Deze kabel kan door een RJ-45-GG45-connector en door TERA-connectoren worden aangesloten. Door het vormen van een combinatie tussen deze twee opties kan er een hogere frequentie worden gerealiseerd. 

Het verschil tussen cat 6, cat 6a en cat 7 kabels

Het grote verschil tussen cat 6, cat 6a en cat 7 kabels zit in de (doorvoer) snelheid van de verschillende opties. De snelheid van de kabel is een indicator hoeveel Mbit per seconde door een kabel kan. De stelregel hierin is eenvoudig: hoe meer bits hoe meer data erdoor verstuurd kan worden. De term ‘doorvoersnelheid’ heeft juist betrekking op hoeveel data er tegelijk door een kabel verstuurd kan worden. In het onderstaande lijstje zie je dat een cat 6 kabel (de oudste optie van de drie) op beide gebieden veel minder capaciteit heeft dan de (nieuwste) cat 7 kabel. 

We zetten het verschil tussen cat 6, cat 6a en cat 7 kabels hieronder voor je op een rijtje:

- Een cat 6 internetkabel gaat tot een snelheid van 1.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 250mhz
- Een cat 6a internetkabel gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz
- Een cat 6 internetkabel gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 1000mhz   

Wanneer kiezen voor een cat 7 kabel?

Het bovenstaande roept wellicht de vraag op wanneer het verstandig is om te kiezen voor een cat 7 kabel. Op dit moment is de cat 6 kabel nog altijd de standaard kabel die het meest wordt verkocht. Deze kabel heeft dan ook zeker een toereikende snelheid om probleemloos te internetten, zelfs als je gebruik maakt van veel toepassingen of veel aan het downloaden of aan het uploaden bent. Een hoge bandbreedte wordt wel relevant als er veel data tegelijk moet worden doorgestuurd zoals het geval is op grote kantoren, datacenters en het gebruik van grote servers. Ben je op zoek naar een netwerkkabel voor professioneel gebruik? Dan komt een cat 7 kabel al snel in aanmerking.

Connectoren van cat 7 kabels

Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat cat 7 kabels zijn voorzien van cat 6a connectoren. Er bestaat tot op dit moment geen cat 7 connector. Een groot gemis is dat niet aangezien de cat 6a kabels dezelfde overdrachtssnelheid hebben dan een cat 7 kabel. De doorvoersnelheid van een cat 7 kabel ligt echter hoger omdat juist de kabel hierin de doorslaggevende factor is en niet de connector. Dit is overigens wel het geval op gebied van bandbreedte. De connectoren van cat 7 kabels zijn verkrijgbaar in een ‘shielded’ of een ‘unshielded’ variant en een soepele en stugge variant. Daarnaast kun je kiezen voor ‘toolless’ connectoren die je (zoals de naam al aangeeft) zonder gereedschap kunt monteren.

%MCEPASTEBIN%

Reacties