Foto: 2020/trap-opknappen-tips.jpg

Zelf je trap opknappen: 3 praktische tips

Is je huidige trap versleten? Of kan deze wel een nieuwe look gebruiken? Lees hier drie praktische tips voor het opknappen van je trap.

Ben je net verhuisd en heb je de gehele woning naar jouw wensen ingericht? Je hebt de muren geverfd en de bijpassende meubels geplaatst, maar ben je niet wat vergeten? In veel gevallen wordt de trap overgeslagen bij het inrichten van het huis en dit vinden wij zonde. Je loopt er namelijk honderden keren op naar boven of naar beneden. Kan jouw trap wel een opknapbeurt gebruiken? Wij delen je drie doe-het-zelf tips met je voor het opknappen van je huidige trap. 

Een nieuw likje verf

Is jouw trap nog niet versleten en gaat deze nog wel een paar jaartjes mee? Dan kun je ervoor kiezen om de trap opnieuw te schilderen. Door het aanbrengen van een nieuw likje verf ziet de trap er weer als nieuw uit. Het komt namelijk vaak voor dat de huidige verflaag loslaat of begint af te bladeren en hierdoor ziet de trap er niet meer op en top uit. Door het opnieuw verven, krijg je de oude stijl terug. Kies voor de huidige kleur of juist voor een andere tint als dit beter bij jouw interieur en woonstijl past.

Het is belangrijk dat je van tevoren de bestaande verflaag verwijderd of schuurt. Vervolgens kun je de trap ontvetten en kan het schilderwerk beginnen.

Nieuwe trapbekleding

Als jouw trap versleten is, kun je ervoor kiezen om nieuwe trapbekleding te laten plaatsen. Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop en in sommige gevallen is het belangrijk dat de trap zo snel mogelijk wordt opgeknapt. Door het plaatsen van nieuwe trapbekleding maak je de trap niet alleen veiliger, maar kun je ook de uitstraling aanpassen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zo kun je zelf het soort overzettreden kiezen. Deze kunnen bestaan uit laminaat, maar ook uit PVC of hout. Daarnaast bepaal je de stijl van de treden helemaal zelf. Ga je voor de klassieke houtlook? Of houd je juist van de industriële stijl? Het plaatsen van overzettreden is een klus die je zelf kunt doen, maar als je geen ervaren klusser bent, raden we een traprenovatie door een professional aan.

Een nieuwe trap of traprenovatie?

De trap laten renoveren is een keuze die tegenwoordig veel gemaakt wordt. Op deze manier kan de huidige trap blijven zitten en bespaar je veel sloopwerk. Bij een traprenovatie wordt er namelijk gewerkt met overzettreden die over de bestaande trap worden geplaatst. In een paar dagen geniet je van je oude trap met een nieuwe look en feel. Een alternatief voor de traprenovatie is het plaatsen van een gloednieuwe trap. Als je een compleet andere stijl wilt hanteren, is dit de beste keuze. Je kunt namelijk niet alleen de stijl aanpassen, maar ook het gehele ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een open trap midden in een ruimte of het plaatsen van een betonnen trap. Houd er wel rekening mee dat het vervangen van de oude trap kosten met zich meebrengt en je in veel gevallen goedkoper uit bent met een traprenovatie.

 

Reacties