Je trap renoveren in vijf stappen

Is je trap toe aan een opknapbeurt? Een traprenovatie doe je relatief eenvoudig zelf! Bekijk hier ons stappenplan.

Guido van Loon 08 Mei 2018

Is je trap lelijk en versleten? Dan is hij toe aan een traprenovatie. Dit kun je laten door een professional maar dat kost natuurlijk wel wat. Als je een beetje handig bent, kun je het ook zelf. Maar hoe doe je dat dan? Wij zetten het stap voor stap op een rijtje.

1. Maak de trap kaal

Dus haal de vloerbedekking, schuur hem kaal (gebruik hiervoor een goede schuurmachine) en haal eventuele zachte lijmresten weg.

2. Meet nu in

Dit doe je met een zogenaamde trapspin. Een trapspin is een tool om de traptreden zo grondig mogelijk op te meten. Het handige is dat hij meerder 'poten' heeft. Hiermee kun je relatief eenvoudig de precieze afmetingen van je traptreden bepalen, om zo te kunnen zien hoe diep, breed, lang en hoog je overzettreden uiteindelijk moeten worden. Je plaatst de trapspin in het midden van de bestaande trede. Vervolgens verschuif je de poten tot in elke hoek, hierna draai je de poten vast met de moer op de klemplaat.

3. Plaats hierna de trapspin op je nieuwe traptrede en teken deze af

Nu kun je de traptrede op maat zagen. Zaag eerst alle treden op maat en ga dan pas monteren.

4. Je monteert eerst een stootbord en hierna een patentlijst

Je begint dus onderaan de trap en werkt vervolgens omhoog. Hierna lijm je de nieuwe overzettrede op de bestaande traptrede. Hiervoor gebruik je een speciale trappenlijm. De bovenste trede sluit je af met een uitlooptrede.

5. Afkitten 

Kit als laatste alle naden en zaagkanten af met siliconenkit in een bijpassende kleur.

Volg deze stappen secuur op en je trap ziet er weer uit als nieuw!

Reacties