Foto: trap-renovatie-tips

4 manieren om jouw trap te renoveren

Woon je al jarenlang in dezelfde woning? Dan is het goed denkbaar dat je in al die jaren nog nooit iets aan de trap hebt gedaan.

Guido van Loon

In dat geval is jouw trap inmiddels mogelijk behoorlijk verouderd en versleten. Gelukkig hoef je niet direct een nieuwe trap te kopen. Nee, want je kunt jouw huidige trap namelijk renoveren. Hier zijn vandaag de dag verschillende manieren voor. In deze tekst zetten wij er 4 op een rijtje.

1. Geef hem een nieuw likje verf

De makkelijkste manier om jouw trap te renoveren, is door hem een likje verf te geven. Dit is alleen wel een behoorlijk complexe klus, zeker als het om een open trap gaat. Je moet dan namelijk niet alleen de bovenkant en voorkant van de treden doen, maar ook de achterkant en onderkant. Besteed je dit uit? Dan kan traprenovatie behoorlijk duur uitvallen. Een schilder is namelijk al snel een paar dagen bezig met het renoveren van jouw trap.

2. Werk met overzettreden

Wil je jouw trap een compleet andere uitstraling geven? Dan kun je hem in een andere kleur verven. Toch is dit niet de enige manier om de look van jouw trap te veranderen. Nee, want je kunt namelijk ook met overzettreden werken. Zoals de naam al aangeeft, zet je deze treden over de bestaande treden van jouw trap heen. Voor wat betreft overzettreden heb je vandaag de dag verschillende mogelijkheden. Je kunt namelijk kiezen voor overzettreden van hout, laminaat en vinyl. Jouw trap renoveren met overzettreden gaat vaak aanzienlijk sneller dan schilderen. Dit komt vooral doordat de overzettreden vrijwel direct geplaatst kunnen worden.

3. Stoffeer jouw trap

Trappen waaraan al jarenlang niets gedaan is, kunnen flink beschadigd zijn. Het herstellen van deze schade is helaas niet altijd mogelijk. Ook dan is er een oplossing, want je kunt jouw trap namelijk stofferen. Op deze manier verberg je de beschadigde trap in feite onder het tapijt. Daarbij komt dat het stofferen van jouw trap een aantal voordelen met zich meebrengt. Tapijt is namelijk lekker warm en voelt fijn aan. Bovendien is er niet langer sprake van loopgeluiden als je jouw trap renoveert met tapijt. Nadeel van stofferen is dat de traprenovatie kosten relatief hoog uit kunnen vallen. Je moet hier immers een vakman voor inschakelen.

4. Laat de trap zandstralen

Heb je een houten trap? Dan neig je mogelijk al snel naar één van de drie bovenstaande opties om jouw trap te renoveren. Toch is er nog een vierde optie. Je kunt een houten trap namelijk ook renoveren door middel van zandstralen. Bij deze techniek wordt een speciaal middel onder hoge druk op de traptreden gespoten. Hierdoor worden zelfs de kleinste kieren en gaten geraakt. Deze techniek heeft overigens alleen zin als je jouw trap een paar tinten lichter wilt maken.

Reacties