Beantwoorden je kozijnen aan de BENG-norm ?

Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, in Nederland bijna-energie neutraal zijn.

Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, in Nederland bijna-energie neutraal zijn. Of afgekort, BENG (bijna energie-neutrale gebouwen).

Hoe zorg je voor een lagere BENG ?
De energieprestatie wordt bepaald door 3 indicatoren:

  • De energiebehoefte van het gebouw (BENG 1)
  • Het primair fossiele energiegebruik (BENG 2)
  • Het aandeel hernieuwbare energie (BENG 3)

Nemen we BENG1 even onder de loep. BENG 1 is de indicator van de energiebehoefte voor verwarmen en koelen. Dit betreft dus de hoeveelheid energie die nodig is om verlies van warmte of koude ten gevolge van transmissie en luchtverversing te compenseren zodat de temperatuur in huis stabiel is. BENG wil in de eerste plaats dus zeggen dat een gebouw goed geïsoleerd moet zijn. De schil bepaalt namelijk voor een belangrijk deel de energiebehoefte van de bewoners. Hoe zorg je voor een lage BENG 1 ? Dit hangt af van diverse punten: het stedenbouwkundig ontwerp, de oriëntatie van de woning, de gebruikte isolatie, luchtdichtheid, zonwering, … maar ook de kozijnen.

Hoe verlies je het minst warmte ?
Met het invoeren van deze eisen zijn thermische isolatie en luchtdichtheid van de gebouwschil, dus ook de kozijnen, cruciaal. De isolatiewaarde (U waarde) geeft weer hoeveel warmte een specifiek materiaal verliest per vierkante meter. Die hoeveelheid wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt W/m²K: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter. Bij een lage U waarde wordt er minder warmte doorgelaten. Dit is van toepassing op het profiel en het glas. De maximale U-waarde voor kozijnen is 1,65 Wm²K.

Er zijn drie zaken die de globale U-waarde (Uw-waarde) van het raam beïnvloeden:
• de u-waarde van het glas (Ug) – g staat voor glass
• de u-waarde van het profiel (Uf) - f staat voor frame
• de thermisch verbeterde afstandshouders van het glas

De Uw-waarde (‘w’ staat voor window) geeft mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam. Men rekent hierin zowel het glas (Ug), het profiel (Uf) als de afstandshouders van het glas.

Star 75, hét kozijn voor BENG-woningen

Ben je op zoek naar een raam voor een BENG-woning ? Kies dan voor de Star 75. De strakke vorm gecombineerd met een hoogwaardige isolatie van Uw 0,94 Wm²K, is ideaal voor woningen met een laag energieverbruik. Dit kozijn heeft een ruime waaier van esthetische mogelijkheden, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. De eindeloze keuze van beslag zorgen bovendien dat de Star 75 zeer inbraakveilig is.


Star 90, de oplossing voor energie-neutrale woningen

Wil je nog een stapje verder en kies je voor een energie-neutrale woning? Dan beantwoordt de Star 90 zeker aan al jouw eisen. Het Star 90 raam- en deursysteem verrast namelijk door zijn uitstekende thermische eigenschappen. Met een Uw-waarde van 0,8 zit je uitstekend: deze reeks vindt dus zeker zijn toepassing daar waar zeer strenge isolatienormen gelden, zowel thermisch als akoestisch.


Ultraglide, het ultieme schuifraam in grote formaten

De Ultraglide is het ideale schuifsysteem voor grote glasoppervlakken met een thermische waarde van 1.0 . Met deze serie kan je jouw schuifdeur openen onder een hoek van 90°. De Ultraglide met vlakke dorpel is perfect geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit. De gereduceerde profielen van de Ultraglide Maxlight geven deze serie een elegant en slank karakter met zijn gereduceerde middenstijl van 45 mm.

Meer info? Raadpleeg dan hier een Aliplast dealer in uw buurt.