Foto: Isoleren-als-antwoord-op-de-hoge-gasprijzen

Isoleren als antwoord op de hoge gasprijzen

Dat de gasprijzen de pan uit rijzen, is bekend. Veel mensen gaan daarom op zoek naar energiebesparende maatregelen zodat de gasrekening naar beneden kan.

Guido van Loon

Isolatie is hierop het antwoord: wist je dat je met een goed geïsoleerde woning al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening bespaard? Zo verdient de investering zichzelf ook nog eens terug. In dit artikel lees je welke mogelijkheden je hebt om je woning te isoleren: zo profiteer jij ook van dit voordeel!

Verschillende manieren van isoleren

Je kunt je woning op verschillende manieren isoleren. De ene methode is wat duurder dan de ander en ook in isolatiemateriaal zit verschil. Zo blijft het isoleren van je woning voor iedereen betaalbaar. Zeker ook omdat je recht hebt op subsidie: de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) is geldig wanneer je binnen 2 jaar minimaal 2 energiebesparende maatregelen treft en laat uitvoeren door een professional. Laat dus je spouwmuur en je dak isoleren door een Isolatie.website om zo 30% van de gemaakte kosten terug te krijgen.

Spouwmuurisolatie

Woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben in bijna altijd een spouw. De spouw is een ruimte tussen de binnenmuur en de gevel en is ongeveer 4-6 cm groot. De ideale plek om te laten isoleren: via de binnenmuur verlies je namelijk al snel warmte. Woningen die na 1975 zijn gebouwd hebben standaard spouwmuurisolatie. Het is echter wel verstandig om de kwaliteit van deze isolatie te checken: wanneer dit verouder is, is het zeker de moeite waard om de spouw te laten na-isoleren.

Muurisolatie

In iedere woning kun je ervoor kiezen om de muur te laten isoleren. Zoals eerder genoemd, trekt warmte via een koude muur gemakkelijk naar buiten. Wanneer je ervoor kiest om de binnenmuur te laten isoleren, wordt er isolatiemateriaal tegen de muur geplaatst. Dit wordt afgewerkt met een voorzetwand. Je levert dus wel een klein stukje woonruimte in, maar dit weegt niet op tegen de voordelen!

Gevelisolatie

Wil je liever geen woonruimte inleveren maar toch de muur isoleren? Dan is gevelisolatie een geschikt alternatief. Hierbij wordt het isolatiemateriaal tegen de gevel geplaatst. De afwerking wordt gedaan met gevelbekleding. Houdt er wel rekening mee dat je met nieuwe gevelbekleding het aanzicht van je woning veranderd en dus in sommige gevallen een vergunning nodig hebt.

Vloerisolatie

Met vloerisolatie heb je twee mogelijkheden: het kan via de bovenkant, maar ook via de onderkant. Vloerisolatie via de bovenkant werkt eigenlijk hetzelfde als muurisolatie: aan de bovenzijde van de vloer wordt isolatiemateriaal geplaatst waar vervolgens de vloer overheen gelegd wordt. Vloerisolatie aan de binnenkant kan ook op twee manieren. Het isolatiemateriaal wordt tegen de onderzijde van de muur geplaatst. Je kunt ook de kruipruimte laten isoleren: het isolatiemateriaal wordt tegen de bodem van de kruipruimte geplaats waardoor de kou niet meer omhoog kan stijgen. Het isolatiemateriaal blijft drijven op het water en stijgt het dus mee omhoog. Wanneer je de vloer in huis laat isoleren, scheelt dit tot wel 4 graden!

Dakisolatie

Ook via het dak verliest je woning veel warmte, al zou je dat misschien in de eerste instantie niet denken. Dakisolatie kan op twee manieren worden aangebracht: via de binnen- en de buitenkant via het dak. Bij dakisolatie via de binnenkant wordt het isolatiemateriaal tussen de balken van de dakconstructie geplaatst. Bij dakisolatie via de binnenkant is geen grote verbouwing nodig: een groot voordeel dus! Via de buitenkant wordt het op de dakconstructie geplaatst. Het nadeel hiervan is wel dat de complete dakbedekking na afloop opnieuw teruggeplaatst moet worden.

De grote voordelen van isoleren

Isolatie is de oplossing tegen de stijgende gasprijzen: met goede isolatie verliest je woning geen warmte meer via de muren, vloer of via het dak. Hierdoor hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Ook heb je geen last meer van tocht, waardoor het wooncomfort wordt verhoogd. Daarnaast heb je zomers minder last van de hitte doordat je woning koeler blijft. Niet alleen het wooncomfort verhoogt: ook de woningwaarde stijgt. In sommige gevallen zelfs wel met 75%! Wanneer je ervoor kiest om je woning te laten isoleren, verdien je deze investering in gemiddeld 4 tot 15 jaar terug doordat je bespaart op je energierekening. Om de investering aantrekkelijk te maken, heb je recht op zowel landelijke als gemeentelijke subsidies. Op deze manier blijft isolatie aantrekkelijk en betaalbaar. Doordat je minder gas verbruikt, stoot je ook minder CO2 uit. Hierdoor verklein jij je ecologische voetafdruk en draag je bij aan een duurzamere wereld. Zit je erover na te denken om binnen een aantal jaar energieneutraal of aardgasvrij te wonen? Goede isolatie is de perfecte eerste stap om dit te realiseren! Heb je geen zin in een grote verbouwing? Bij sommige manieren van isoleren is dit helemaal niet nodig! Wanneer je de spouwmuur, vloer, kruipruimte of het dak laat isoleren kan dit prima zonder verbouwing. Ook het plaatsen van isolatieglas is een relatief kleine ingreep. De mogelijkheden zijn eindeloos, en de voordelen zijn enorm. Wil je meer weten over isolatie? Neem dan een kijkje in de Isolatiegids!

Reacties