Foto: isoleren-planr

5 tips voor het laten isoleren van je huis

In een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, is het isoleren van je huis een goede stap.

Jaron 05 Augustus 2023

Goede isolatie zorgt namelijk voor een lagere energierekening en een comfortabeler leefklimaat. Maar waar moet je op letten als je je huis wilt laten isoleren? In dit artikel geven we je 5 handige tips.

Laat een isolatie scan uitvoeren

Voordat je begint met isoleren, is het verstandig om een isolatiescan uit te laten voeren. Hierbij komt een specialist bij je langs om de huidige isolatie van je huis te onderzoeken. Op basis hiervan kan hij advies geven over welke maatregelen het meest effectief zijn in jouw situatie. Een isolatiescan geeft je inzicht in de huidige staat van je isolatie en helpt je om gericht te investeren in de juiste isolatiemaatregelen.

Kies voor kwaliteit

Bij het laten isoleren van je huis is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteitsmaterialen. Goedkope isolatiematerialen kunnen namelijk minder effectief zijn en minder lang meegaan. Investeer in duurzame isolatiematerialen van goede kwaliteit, zoals glaswol, steenwol of PUR-schuim. Deze materialen hebben een hoge isolatiewaarde en zorgen voor een goede thermische en akoestische isolatie. Kies bijvoorbeeld voor spouwmuurisolatie. Verder kan het raadzaam zijn om ook te kijken naar vloer isoleren.

Laat je adviseren door een specialist

Het isoleren van je huis is een vak apart. Het is daarom verstandig om je te laten adviseren door een specialist. Een isolatiespecialist kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes en kan de isolatiewerkzaamheden professioneel uitvoeren. Daarnaast kan hij je informeren over eventuele subsidies of andere financiële regelingen waar je gebruik van kunt maken.

Isoleer ook de kleine ruimtes

Bij het isoleren van je huis denk je misschien vooral aan het isoleren van de grote oppervlaktes, zoals de gevels en het dak. Maar ook de kleine ruimtes verdienen aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de kruipruimte, de vloer en de leidingen. Door ook deze kleine ruimtes goed te isoleren, voorkom je warmteverlies en tocht in je huis.

Ventileer je huis goed

Goede isolatie gaat hand in hand met goede ventilatie. Het isoleren van je huis zorgt ervoor dat warmte binnen blijft, maar het is belangrijk dat vochtige lucht kan ontsnappen. Zorg daarom voor voldoende ventilatiemogelijkheden, zoals ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. Op deze manier behoud je een gezond binnenklimaat en voorkom je vochtproblemen.

Reacties