Foto: Parketonderhoud

Een parketvloer aanschaffen? Houd hier rekening mee!

Er een aantal praktische aspecten waar je rekening mee dient te houden.

Maaike 21 Mei 2024

Ga je een nieuwe vloer kopen, dan maak je de keuze wellicht allereerst op gevoel. De ene vloer zal je namelijk meer aanspreken dan de andere. Toch zijn er ook een aantal praktische aspecten waar je rekening mee dient te houden. Wat zijn bijvoorbeeld de eigenschappen van een parketvloer? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je voor deze vloer kiest. We zetten ze voor je op een rij, zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

De verschillen tussen laminaat en parket

Regelmatig worden laminaat en parket met elkaar verward. Er zit echter zeker een verschil tussen deze twee vloeren. Het grootste verschil is dat een parketvloer een echte houten vloer is, een parketvloer bestaat uit verschillende lagen hout die samen een strak geheel vormen. Laminaat daarentegen bestaat uit zowel uit houtvezels als kunststof met houtlook. De bovenste laag bestaat uit een afdruk van echte houten planken. Beide vloeren hebben ieder zijn eigen uitstraling.

Voordelen parketvloer

Een parketvloer kent tal van voordelen. Allereerst heeft parket een tijdloze uitstraling, de vloer veranderd mee met de trends en past in ieder interieur. Met een parketvloer kun je dus alle kanten op. Het is een ambachtelijk gelegde vloer die in alle opzichten kwaliteit uitstraalt, het maakt ieder interieur authentiek en heeft een ongeëvenaarde charme. Je hebt ook een ruime keuze: zo kun je kiezen voor een gladde en strakke uitstraling of bijvoorbeeld een vloer met een ‘geleefd’ authentiek karakter. Een parketvloer is dus in ieder patroon te realiseren. Verder is parket geschikt voor vloerverwarming en ervaar je weinig loopgeluid en werking van de vloer.

Kleuropties houten vloer

Zoals hierboven benoemd is een parketvloer beschikbaar in veel verschillende kleuren en structuren. Wil je bijvoorbeeld warmte uitstralen, kies dan voor een trendy donkere kleur. Als je de ruimte optisch groter wil laten lijken dan kun je ervoor kiezen om voor een lichte kleur te gaan. Behalve de kleuren van je vloer, kan een patroon ook bijdrage aan de algehele sfeer van je ruimte. Zo is een visgraat-vloer de perfecte keuze als je de ruimte optisch breder wil laten lijken. Een rechte plank daarentegen creëert rust en is niet trendgevoelig.

Onderhoud van je houten vloer

Om je parketvloer lang mooi te houden is onderhoud verreist. Zo kun je optimaal genieten van het parket. Een parketvloer heeft een prachtige uitstraling, maar er dient wel zorgvuldig mee om te gaan. De vloer is namelijk kwetsbaar als het aankomt op val- en stootschade. Bovendien kunnen er vlekken achterblijven als je op de parketvloer knoeit. Een parketvloer dient daarom te worden voorzien van een beschermende olie- en laklaag. Dit beschermt je vloer namelijk tegen vuil en beschadigingen.

Wil je meer weten over de parketvloer? Of ben je opzoek naar inspiratie? Bekijk dan de website van De Paal Parket.

Reacties