string(1) "a"

Verbouwen? Deze voorbereidingen moet je treffen

Zeker wanneer je ooit eerder een verbouwing mee hebt gemaakt weet je vast wel dat het een best stressvolle onderneming kan zijn.

Je hele huis staat op zijn kop en voor langere periode kan het lastig zijn om je rust te vinden. Het is dan ook zeker raadzaam om de nodige voorbereidingen te treffen. Maar wat kun je nu allemaal doen om de verbouwing zo soepel en stressvrij mogelijk te laten verlopen? We geven je een aantal handige tips.

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is ongelooflijk belangrijk. Niet alleen moet je voor leefruimte en eventueel zelfs voor een logeerplek zorgen, maar ook de nodige materialen en hulpstukken moeten op tijd in huis gehaald worden. Zo zijn praktische basis hulpstukken zoals een ladder onmisbaar tijdens een verbouwing. Een ladder zorgt ervoor dat er veilig gewerkt kan worden en dat ook punten op onbereikbare hoogte makkelijk bereikt zijn. Op deze manier wordt de klus niet alleen veilig maar ook grondig aangepakt!

2. Denk slim na

Een verbouwing kan voor allerlei mogelijke obstakels zorgen en dat maakt het erg belangrijk om slim na te denken. Heb je bijvoorbeeld geen ruimte om een grote ladder op te slaan, schaf dan een telescoopladder aan. Je kunt een telescoopladder makkelijk opbergen en daarnaast ook nog eens op verschillende hoogtes instellen. Kun je tijdelijk geen gebruik maken van je badkamer, denk dan slim na over mogelijke oplossingen om tijdelijk te douchen of zelfs gebruik te kunnen maken van het toilet. Is er geen gebruik van de keuken mogelijk? Zorg dan voor een kleine magnetron of oven! Probeer alle mogelijke problemen en obstakels op een lijstje te zetten en vindt overal een mogelijke, slimme oplossing voor!

3. Maak belangrijke keuzes vooraf

Niets zo vervelend als tijdens de verbouwing (en vaak midden in de stress) keuzes te moeten maken op het gebied van design. Laat dit soort keuzes dan ook vooraf vastleggen in een plan of plattegrond, eventueel in samenwerking met een architect. Welke vloer komt er bijvoorbeeld in de woning, hoe moet de keuken eruit komen te zien en welke kleuren verf mogen er gebruikt worden?

4. Stel vooraf een budget vast

En dan is er nog de zaak van het budget. Zoals je misschien wel weet vallen veel verbouwingen uiteindelijk buiten het budget: waak hier dus voor! Het maken van de belangrijke keuzes kan je al veel inzicht geven in het nodige budget; maar houd ook rekening met eventuele situaties waarin er toch meer budget nodig blijkt te zijn. Schat je budget ruim in, en probeer ver mogelijk onder het maximale budget te blijven. Op deze manier kom je na of tijdens de verbouwing niet zomaar voor financiële verrassingen te staan en behoud je genoeg spelingsruimte!

5. Zorg voor voldoende back-up

Probeer zo min mogelijk afhankelijk te zijn van specifieke personen of leveranciers en zorg dat er altijd een back-up beschikbaar is. Mocht iemand uitvallen door ziekte of een bepaalde leverancier je producten niet op tijd kunnen leveren, kun je de back-up inschakelen om vertragingen te voorkomen. Zo weet je zeker dat de verbouwing soepel verloopt!

Reacties