Foto: multiplex-gevel

Wat zijn de voor- en nadelen multiplex?

Multiplex is een enorm veelzijdig en duurzaam bouwmateriaal dat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden.

Multiplex bestaat uit dunne lagen van aan elkaar gelijmd houtfineer. Deze laagstructuur maakt het een uitstekende basis voor allerlei verschillende bouwprojecten. Maar zoals bij alle bouwmaterialen heeft ook multiplex zo zijn voor en zijn nadelen.

Hoe wordt multiplex gemaakt?

Multiplex bestaat uit verschillende, op elkaar gelijmde lagen hout. De houtnerf van de platen wordt haaks op elkaar gelijmd. Dit geeft multiplex haar stevigheid. Dit maakt het een ideaal materiaal voor zwaar belaste constructies of binnen afwerking. Hoe dikker de plaat multiplex, hoe sterker het hout is.

Voordeel: specifiek

Een van de grootste voordelen is misschien wel dat multiplex zeer voordelig aangeschaft kan worden. Zo kun je gemakkelijk online bij webwinkels als Pontmeyer.nl het juiste multiplex vinden voor een specifiek project. Je kunt hier verschillende typen multiplex vinden die gebruikt kunnen worden voor verschillende functies. Zo is naaldhoud triplex een veelvoorkomend type multiplex dat veel gebruikt wordt voor constructie doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan dakbedekkingen of ondervloeren.

Voordeel: efficiënt

Zowel de prijs als de stevigheid zorgt dat je met multiplex op een efficiëntere manier gebruik maakt van hout. Ook de minderwaardige stukken van de boom worden namelijk gebruikt in de productie van multiplex. Deze stukken hout worden bijvoorbeeld gebruikt voor de binnenlagen van multiplex. Dit zorgt er niet alleen voor dat de lagen voordelig zijn, maar dat de uiteindelijke prijs van multiplex ook een stuk lager ligt dan ander hout.

Voordeel: krachtig

De verschillende lagen triplex zijn opzettelijk onder wisselende rechte hoeken aan elkaar gelijmd. Dit is juist hetgene dat multiplex zo ongelooflijk krachtig en duurzaam maakt. Het zorgt ervoor dat het hout minder snel splijt bij bijvoorbeeld spijkers, en dat het bestand is tegen scheuren of kromtrekken. Deze kracht vind je over de gehele lengte van het hout.

Nadelen: absorberend

Ieder voordeel heeft zo zijn nadeel. De gelaagde eigenschap van multiplex is dus naast een voordeel, ook direct een nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat het hout sneller vatbaar is voor waterschade als het wordt blootgesteld aan lekken. Dit maakt het hout dus minder geschikt voor vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld de badkamer. Het multiplex wordt zwaar als het nat is en als het buiten gebruikt wordt moet het direct afgedekt worden in het geval van regen. De absorberende eigenschap van de gelaagdheid van multiplex zorgt er dus voor dat het niet geschikt is voor iedere constructie.

Reacties