Foto: Timmerman-multiplex

Multiplex nodig voor een verbouwing? Met deze tips vind jij de juiste platen voor jouw bouwproject

Multiplex platen zijn een veelgebruikt materiaal in de bouw- en meubelindustrie. Ze zijn duurzaam, sterk en veelzijdig, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende projecten.

Jaron 20 September 2023

Multiplex platen nodig voor een verbouwing? Met deze 4 tips vind jij de juiste platen voor jouw bouwproject!

Multiplex platen zijn een veelgebruikt materiaal in de bouw- en meubelindustrie. Ze zijn duurzaam, sterk en veelzijdig, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende projecten. Of je nu een nieuw meubelstuk wilt maken, een vloer wilt leggen of een wand wilt bekleden, het kiezen van de juiste multiplex plaat is voor elk project belangrijk. In dit artikel geven we je vier handige tips om de juiste multiplex plaat te vinden.

Bepaal de toepassing

Het eerste wat je moet doen bij het kiezen van multiplex platen is bepalen waarvoor je ze wilt gebruiken. Multiplex platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, maten en kwaliteiten, en elke variant heeft zijn eigen toepassingsgebied. Voor meubelstukken zoals kasten of tafels kun je kiezen voor een dikker en sterker multiplex, terwijl een dunnere plaat geschikt kan zijn voor wandbekleding. Houd ook rekening met de omgeving waarin de platen worden gebruikt. Als ze bijvoorbeeld buiten worden geplaatst, is het belangrijk om een multiplex te kiezen dat bestand is tegen vocht en weersinvloeden.

Kies de juiste houtsoort

Multiplexplaten worden gemaakt van verschillende houtsoorten, zoals berken, beuken, eiken en populieren. Elke houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling, dus het is belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen die past bij jouw project. Berken multiplex is bijvoorbeeld erg populair vanwege zijn sterkte en mooie uiterlijk, terwijl populier multiplex lichter van gewicht is en gemakkelijker te bewerken is. Overweeg ook de afwerking van de platen. Sommige houtsoorten hebben een natuurlijke afwerking die geschikt is voor zichtbare toepassingen, terwijl andere houtsoorten beter geschikt zijn voor schilderen of bekleden.

Controleer de kwaliteit

De kwaliteit van multiplexplaten kan sterk variëren, afhankelijk van de fabrikant en het productieproces. Het is belangrijk om de kwaliteit van de platen te controleren voordat je ze aanschaft. Let bij het inspecteren van de platen op eventuele gebreken, zoals scheuren, krommingen of losse lagen. Controleer ook of de platen goed zijn geschuurd en vrij zijn van splinters. Een goede kwaliteit multiplex plaat zal geen gebreken vertonen en een glad oppervlak hebben. Het is ook een goed idee om te informeren naar de garantie en terugkeerbeleid van de leverancier, voor het geval je toch ontevreden bent met de kwaliteit van de platen.

Vergelijk prijzen en leveranciers

Tot slot is het verstandig om prijzen en leveranciers te vergelijken voordat je multiplex platen aanschaft. De prijs van multiplex kan sterk variëren, afhankelijk van de houtsoort, kwaliteit en dikte. Vergelijk verschillende leveranciers en vraag offertes aan om de beste deal te vinden. Let echter niet alleen op de prijs, maar ook op de reputatie en ervaring van de leverancier. Kies een betrouwbare leverancier die kwalitatieve platen levert en goede klantenservice biedt. Het is ook handig om recensies en ervaringen van andere klanten te lezen om een beter beeld te krijgen van de service en kwaliteit van de leverancier.

Reacties