Foto: cementgebonden-plaat

Cementgebonden platen gebruiken voor je nieuwe woning

Cementgebonden platen worden veelvuldig toegepast binnen de bouwwereld. Van gezinswoningen tot ziekenhuizen en zwembaden, overal wordt gebruik gemaakt van de prachtige eigenschappen van deze bouwplaat

Theo 27 Januari 2023

Logisch, want door de enorme sterkte zijn de platen voor veel verschillende doelen te gebruiken. Ga jij je huis verbouwen of een nieuw huis bouwen, dan kan je misschien wel wat inspiratie gebruiken. Wij geven je graag wat ideeën omtrent het gebruik van cementgebonden platen.

Wat is een cementgebonden plaat?

Het unieke aan cementgebonden platen is dat ze door de toevoeging van cement enorm sterk en stootvast zijn. De platen worden gemaakt door cement onder hoge druk samen te persen met houtvezels, water en watergas. De platen worden daarom ook wel cementgebonden vezelplaten genoemd, een naam die ontleend is aan de vezelstructuur van de plaat.

Naast het feit dat je profiteert van de sterkte van de platen door de toevoeging van cement, hebben de platen nog een groot voordeel: ze hebben de flexibiliteit van houten platen. En de voordelen houden hier niet op, want cementgebonden platen zijn beter dan vele andere bouwplaten bestand tegen vocht en water. Dit maakt ze niet alleen geschikt voor binnen, maar ook voor buitengebruik.

De voordelen op een rijtje

Het grootste voordeel van de cementgebonden platen is overduidelijk: ze zijn ijzersterk. Of eigenlijk beter gezegd ‘zo sterk als beton’. Maar de platen kennen dus meer voordelen. Dit zijn ze allemaal op een rijtje:

- Geluidsisolerend.

- Waterbestendig.

- Hoge mate van flexibiliteit.

- Brandwerend.

- Relatief licht van gewicht.

- Hoge druk bestendig, waardoor stootvast.

- Bestand tegen schimmels, bacteriën, ongedierte en insecten.

Een stevige basis leggen met cementgebonden vloerplaten

Cemplaten, zoals de platen ook wel worden genoemd, bieden dus verschillende voordelen en daarmee ook verschillende mogelijkheden. Een veel gebruikte toepassing van de platen is die als vloerplaat. De hardheid van de plaat die wordt veroorzaakt door de toevoeging van cement, zorgt ervoor dat hij zeer slijtvast is. Dit maakt cemplaten zeer geschikt als vloerplaten, omdat er daardoor niet snel looppaden in ontstaan.

Nog een reden waarom de platen geschikt zijn als vloer, is omdat het risico op deuken door vallende voorwerpen op de vloer klein is. Dit is vooral handig wanneer je de platen legt in een ruimte waar het risico op vallende voorwerpen wat groter is, zoals bijvoorbeeld in de keuken.

Stevige en geluiddempende muren

Door de stootvastheid zijn de platen niet alleen geschikt als vloerplaat, maar doen ze ook uitstekend dienst als muurplaat. Maak eenvoudig een stevige binnenwand van de platen door ze verticaal of horizontaal op draagbalken te monteren met speciale schroeven. Deze speciale schroeven zijn nodig omdat gewone schroeven niet hard genoeg zijn om de platen te doorboren.

Een bijkomend voordeel van cemplaten wanneer je ze gaat gebruiken om een wand te maken of een gevel te bekleden, is dat ze geluidsisolerend zijn. Voor sommige ruimten zoals bijvoorbeeld een wasmachineruimte kan het geluid dempen een doel op zich zijn, maar ook voor ruimtes waarvoor dit niet per se nodig is, is het een prettige bijkomstigheid.

Zoek het hogerop: cementgebonden platen voor het plafond

Ook een plafond kun je eenvoudig maken van cementgebonden platen. Ook hier profiteer je van de geluidsisolerende eigenschappen, maar ook zeker van het relatief lichte gewicht van de platen. Hierdoor wordt het boven je macht plaatsen van de platen net iets gemakkelijker in vergelijking met zwaardere platen.

Bovenop de twee genoemde voordelen hebben de platen ook nog als extra voordeel dat ze glad afgewerkt zijn. Daardoor hoef je ze maar minimaal voor te bewerken voordat je ze van een kleur voorziet of voordat je er andere materialen tegenaan bevestigt.

Vochtbestendig dus geschikt voor badkamers en buitenruimtes

De brede toepasbaarheid van cementgebonden vezelplaten is mede te danken aan de vochtbestendigheid. Hierdoor kunnen ze namelijk gebruikt worden in ruimtes zoals badkamers, sauna’s en doucheruimtes, waar andere, niet vochtbestendige platen, dit niet kunnen. Zelfs zonder verdere afwerking (mocht je de platen esthetisch genoeg vinden) houden de platen het langdurig uit in vochtige omstandigheden.

Naast doucheruimtes en badkamers vind je de platen door de vochtbestendige eigenschap ook veel terug in buitenruimtes die het jaar rond bloot worden gesteld aan alle verschillende weersomstandigheden. Want niet alleen zijn de platen bestand tegen regen en sneeuw, maar ze kunnen ook prima tegen hete, zomerse temperaturen.

Ook voor renovatieprojecten

Door de ruime toepasbaarheid van de platen zijn ze natuurlijk niet alleen geschikt voor nieuwbouw en thuisprojecten, maar ook voor renovatieprojecten. Met cementplaten klaar je praktisch elke klus en ze zijn ten opzichte van ‘gewone’ spaan- en obs platen een flinke upgrade, doordat ze geluid dempen en brandwerend zijn.

Bestel je bouwplaten online zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt om je woning een flinke upgrade te geven!

Reacties