Wat is multiplex en welke soorten zijn er?

Plaatmateriaal heb je nodig vele projecten: van het maken van meubelstukken tot overkappingen. Je komt dit veelzijdige product overal tegen.

Guido van Loon 24 Februari 2022

Plaatmateriaal is ideaal wanneer je grote oppervlaktes wilt gaan bekleden. Eén van de grote voordelen is dat het er uit ziet alsof het uit één stuk gemaakt is. Bij massief houten panelen is dat een stuk minder. Daarnaast heeft plaatmateriaal of multiplex als handige eigenschap dat het hout minder snel zal krom trekken en je constructie dus langer mooi blijft. Bovendien is het verkrijgbaar bij bouwmarkten maar ook bij de houtleverancier

Wat is multiplex?

Multiplex is een verzamelnaam voor houtsoorten die door middel van houtfineerlagen over een sterke structuur beschikken. Het bestaat doorgaans uit een aantal hoogwaardige houten lamellen en dunne lagen houtfineer. Deze lagen worden met elkaar verlijmd en tot een dikke plaat gedrukt. Dit maakt dat multiplex een aantal handige voordelen heeft. Zo is multiplex makkelijker en strakker af te werken dan massief hout omdat het vlakker is. Daarnaast trekt het veel minder snel krom. Bovendien heeft het ook de natuurlijke uitstraling van massief hout.
Wel kan de kwaliteit van de platen flink van elkaar verschillen. Dat is namelijk afhankelijk van het type hout dat gebruikt is. De meest verkochte soorten platen zijn beuken, hardhout, populieren en berken multiplex.

Beuken multiplex wordt veel gebruikt bij projecten in huis. Doordat beuken een relatief zwaar materiaal is, kunnen meubels en constructief ook wat zwaarder belast worden. Dat maakt het bijvoorbeeld ideaal voor gebruik in een kast of voorraadkamer.

Hardhout multiplex kent verschillende soorten tropisch hardhout. Dit maakt dat dit type multiplex goed tegen vocht bestand is. Desondanks wordt het eigenlijk niet buiten gebruikt, aangezien wisselende temperaturen en vochtgehaltes voor teveel druk op het materiaal kunnen zorgen, waardoor het kan splijten.

Populieren multiplex is één van de populairste soorten multiplex, met name binnenshuis. Deze soort heeft namelijk een erg natuurlijk en warme uitstraling. En bovendien het is het erg licht. Dit maakt dat het veelvuldig toegepast wordt bij meubels en zelfs speelgoed.

Berken multiplex is in de bouw ontzettend geliefd. Het is dan ook één van de gebruikte varianten. Dit type multiplex beschikt over een zeer mooie en natuurlijke uitstraling en is ook nog eens ontzettend sterk en makkelijk te bewerken. Het kan zelfs in vochtige ruimtes toegepast worden!

Wij wensen je veel klusplezier!

Reacties