Foto: Waarom-je-buitenhout-moet-olie__n

Waarom je buitenhout moet oliën

Hout is een materiaal dat je in veel tuinen terugvindt. Hout heeft een unieke en natuurlijke uitstraling en is daarom een zeer populair materiaal.

Guido van Loon

Onbehandeld hout is echter ook kwetsbaar. Heb je meubels of een terras van onbehandeld hout in de tuin, dan zal het hout op den duur vergrijzen en ook sneller rotten. Kies je ervoor om het buitenhout te oliën, dan hoef je daar echter niet bang voor te zijn.

Buiten wordt het hout blootgesteld aan de verschillende weersinvloeden

Wanneer je meubels van onbehandeld hout buiten laat staan, dan krijgen ze heel wat te verduren. Buiten komt het hout namelijk in aanraking met vocht, regen en uv-straling. Uv-straling zorgt ervoor dat het hout vergrijst en vocht kan ervoor zorgen dat het hout beschimmeld raakt of volgroeit met algen. Binnen de kortste keren ziet het hout er echt een stuk minder mooi uit. Door het hout te behandelen, voorkom je dit. Behandel je het hout met een geschikte olie, dan heeft vocht geen effect meer op het hout en maken ook algen en schimmels dus geen kans meer.

Vergrijzing tegengaan door het hout te behandelen

Door uv-straling zal het hout op den duur ook vergrijzen. Het hout krijgt dan een grauwe uitstraling die in de ogen van veel mensen minder mooi is dan de uitstraling van nieuw hout. Het is ook mogelijk om vergrijzing tegen te gaan door het hout te behandelen met een olie. Kies je voor een kleurloze transparante olie, dan zal het hout echter wel vergrijzen. Wil je het hout beschermen tegen uv-straling, dan zul je dus voor een olie met pigment moeten kiezen. Gelukkig zijn er ook olies met pigment te verkrijgen waarmee je de natuurlijke kleur van het hout zoveel mogelijk behandeld. Zo kun je bankiraihout behandelen met Bankirai Olie en kun je voor douglashout Douglas Olie gebruiken.

Welke olie gebruik je om buitenhout te behandelen?

Als je buiten hout wilt behandelen, dan heb je de keuze uit verschillende producten. Vooral de olies van Osmo hebben een uitstekende reputatie. Dit merk maakt uitsluitend olies van natuurlijke ingrediënten. Dat zorgt er ook voor dat de olies beter zijn voor het milieu. Bij Osmo heb je de keuze uit verschillende soorten olies. Zo kun je voor een dekkende olie kiezen, maar is het ook mogelijk om voor een transparante olie te gaan. Als je hout wilt behandelen, dan heeft deze aanbieder vast en zeker dat wat je zoekt.

Reacties