Foto: Hout-boom

Met de tips uit dit artikel geniet jij optimaal van je tuinhout

Met prachtig tuinhout geef je elke tuin een boost. Je kunt er bijzonder veel leuke en creatieve dingen mee doen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een schutting of tuinhuisje.

Julian 23 September 2023

Maar je kunt van hout ook speelgoed en andere objecten maken. Maar dan is het uiteraard wel belangrijk om je tuinhout goed te behandelen. Met de tips uit dit artikel zorg jij ervoor dat het tuinhout constant in een goede staat blijft verkeren. 

Onbehandelde houtsoorten behandelen 

Tuinhout wordt gemaakt van verschillende houtsoorten en om die reden moet je eerst onderzoeken met welke houtsoorten je werkt. De meeste houtsoorten moeten op een speciale manier behandeld worden. Heb je hardhouten tuinhout in bezit? Dan weet je ongetwijfeld al dat het houtsoort gevoelig is voor zonlicht en regen. Om die reden is het belangrijk om tuinmeubels van hardhout in de winter en zomer binnen te zetten. Zet ze bijvoorbeeld in een tuinhuisje. Vergrijzing van hardhouten tuinhout kun je vertragen met beits, houtolie of verf. 

Ook vuren tuinhout is populair onder tuinbezitters. Vuren tuinhout moet om de tijd behandeld worden, want anders krijg je op de lange termijn onder meer te maken met schimmel en houtrot. Bij een goede behandeling van dit houtsoort blijft het materiaal er niet alleen goed uitzien, maar tegelijkertijd verleng je daarmee de levensduur met ongeveer 10 tot 15 jaar. Bij de behandeling van vuren tuinhout heb je beits, verf en olie nodig. Het is verstandig om vuren tuinhout om het jaar met olie te behandelen. Verven kun je om de tien jaar doen en beitsen om de vijf jaar.

Dan heb je ook nog grenen tuinhout. Dit tuinhout is iets minder populair vanwege de relatief korte levensduur in vergelijking met andere houtsoorten. Je kunt de levensduur van grenen tuinhout gelukkig wel verlengen met olie. Daar krijgt het tuinhout ook een meer natuurlijke uitstraling van. Dit tuinhout kun je overigens ook prima verven. Steigerhout past bij de meest recente interieurstijlen en daarom zie je het veel terug in moderne tuinen. Steigerhout kan slecht tegen water en zonder behandeling kun je er maximaal vijf jaar van genieten. Met een goede behandeling verleng je de levensduur met ongeveer tien jaar. 

Is je tuinhout al behandeld?

Wanneer je tuinhout al is voorbehandeld of bewerkt, dan moet je vaak andere onderhoudswerkzaamheden verrichten. Als het hout reeds is geïmpregneerd, dan hecht beits en olie minder goed en dat gaat dan ten koste van de kwaliteit van het hout. Onderzoek daarom eerst of het hout al dan niet is behandeld en ga op basis daarvan pas aan de slag met onderhoudswerkzaamheden. 

Conclusie

Hout kan eigenlijk niet ontbreken in de tuin. Maar het is wel belangrijk om hout goed te behandelen en met de tips uit dit artikel gaat je dat zeker lukken!
Reacties