Foto: Bouwlaser-Toolprofessional

Kies je een roterende laser of kruislijnlaser?

Er zijn tegenwoordig verschillende professionele lasers op de markt waarmee verschillende meetwerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden.

Guido van Loon

Twee van de meest populaire lasers zijn de roterende laser en de kruislijnlaser. Maar wanneer kies je voor de roterende variant? En wat kun je nu precies met een kruislijnlaser? In dit artikel geven we antwoord op al deze vragen en meer!

Wat is een roterende laser precies?

Een roterende laser heeft veel verschillende benamingen. Zo wordt deze laser ook wel bouwlaser of rotatielaser genoemd. Het instrument wordt dan ook gebruikt voor verschillende werkzaamheden. Denk hierbij aan grond-, bouw- en meetwerkzaamheden.

Terwijl de roterende laser ronddraait, projecteert het apparaat een laserlijn. Deze is te allen tijde waterpas door het zelf nivellerende vermogen van de laser. Een roterende laser kan zowel binnen (voor bijvoorbeeld interieurbouw) als buiten gebruikt worden.

Een kruislijnlaser, wat is dit voor apparaat?

De kruislijnlaser wordt ook wel kruislaser of lijnlaser genoemd. Deze laser kan voor veel toepassingen worden ingezet. Denk hierbij aan tegelzetten, afbouw of het plaatsen van bijvoorbeeld tussenwanden. Ook voor toepassingen binnenshuis, zoals het ophangen van planken of schilderijen wordt deze laser vaak gebruikt.

Een kruislijnlaser projecteert een groene of rode laserlijn die vele malen nauwkeuriger is dan met een gewone waterpas. Uit onderzoek is gebleken dat groene lasers beter zichtbaar zijn dan rode lasers voor het menselijk oog. Dit apparaat wordt voornamelijk binnen gebruikt.

Hoe werkt een roterende laser?

Zoals gezegd werkt de roterende laser door te roteren. Wanneer de laser ronddraait wordt er een laserlijn geprojecteerd op bijvoorbeeld de muur. Op deze manier is het mogelijk om waterpas werkzaamheden uit te voeren.
Maar wat als er geen muren staan of de laser buiten gebruikt wordt? Dit komt best vaak voor bij het gebruik van een roterende laser. Uiteraard is hier een oplossing voor. Door middel van een handontvanger is het mogelijk om de geprojecteerde laserlijn toch te detecteren.

Wat doet een kruislijnlaser?

Doordat een kruislijnlaser beschikt over een zelfnivellerend vermogen, kun je in iedere ruimte en op iedere plek een lijn te creëren die waterpas is. Het apparaat hoeft hiervoor dus niet waterpas neergezet te worden.
Er zijn verschillende soorten kruislijnlasers beschikbaar namelijk; 2 lijns-, 3 lijns-, 5 lijns-lasers en zelfs 3D- en 360 lasers. Je hebt dus kruislijnlasers die 2 lijnen, 3 lijnen en 5 lijnen projecteren.

Voor welke toepassingen zijn roterende lasers geschikt?

Roterende lasers worden dus zowel voor outdoor als indoor klussen gebruikt. Dit zijn meetwerkzaamheden waarbij grote nauwkeurigheid vereist is. Het apparaat is geschikt voor kleine klussen én grote bouw en installatie werkzaamheden. Hieronder geven we een aantal voorbeelden voor zowel indoor als outdoor toepassingen.


Indoor toepassingen voor roterende lasers

Het aantal indoor toepassingen voor de roterende laser is erg uitgebreid. Hieronder worden een paar veelvoorkomende klussen weergegeven waarbij de roterende lasers worden gebruikt:
- De hoogte van deuren, radiatoren of ramen meten;
- Muren of plafonds plaatsen;
- Vloeren nivelleren;
- Installeren van interieuronderdelen zoals gordijnrails en vensterbanken;
- Het ophangen van planken of schilderijen.

Outdoor toepassingen voor roterende lasers

Ook voor outdoor toepassingen is de roterende variant zeker geschikt. Hieronder een aantal voorbeelden waarbij een roterende laser ingezet kan worden:
- Het plaatsen van hekken, palen en balken
- Metselwerk
- Muren plaatsen
- Grondwerk
- Straatwerk
- Hovenierswerk
- Graafwerkzaamheden
 -Egalisatie werkzaamheden

In bovenstaande voorbeelden van indoor en outdoor toepassingen gaat het om de ondersteunende meetwerkzaamheden die bij deze klussen horen.

Welke werkzaamheden worden makkelijker met een kruislijnlaser?

Een kruislijnlaser wordt bij iedere klus gebruikt waarbij een waterpaslijn handig is. Dit kunnen klussen binnenshuis of buiten zijn. Toch zien we dat de kruislijnlasers voornamelijk binnenshuis gebruikt worden. Denk hierbij aan tegelwerkzaamheden, het aanbrengen van behang of het schilderen langs een lijn. Maar ook het tekenen van lijnen op muren, het ophangen van planken of schilderijen en het monteren van meubels zoals vensterbanken en wasbakken zijn klussen waarbij een kruislijnlaser een ideale tool is.

Welke laser gebruik jij het liefst? En voor welke klussen zet jij de roterende laser of kruislijnlaser in?

%MCEPASTEBIN%

Reacties