Foto: 2021/woning-renoveren-corona-tijd.jpg

Je woning renoveren in de Corona tijd

Afgelopen jaar hebben we door Corona veel tijd thuis doorgebracht. Hierdoor heeft de woning een nog prominentere plaats ingenomen in ons dagelijkse leven.

Uit onderzoek blijkt dat we onze woning meer zijn gaan waarderen in de Corona-crisis. Een nadeel van het vele thuiszitten is dat men zich steeds vaker stoort aan ergernissen. Niet alleen van je partner of kinderen, maar ook van je woning. Gezien de Corona situatie nog even kan duren, is het wellicht tijd om hier wat aan te doen. Ben jij van plan om eindelijk die ene klus aan te pakken? Denk aan het creëren van meer ruimte op die stoffige zolderkamer, of het renoveren of uitbouwen van je woonkamer?

Schakel een erkende aannemer in

De meeste aannemers weten door kleine aanpassingen in de dienstverlening goed rekening te houden met Corona. Hierdoor kunnen de meeste klussen gewoon worden uitgevoerd. Het aanstellen van een aannemer heeft meerdere voordelen. De aannemer is het aanspreekpunt tussen jou en de specialisten die bij je over de vloer komen. De aannemer plant afspraken in en zorgt ervoor dat de werken tijdig worden uitgevoerd. Daarnaast controleert hij het afwerkingsniveau. Het voordeel hiervan is dat je niet contact hoeft te onderhouden met een elektricien, stukadoor, schilder en installatiebedrijf. Deze werkzaamheden neemt de aannemer je uit handen.

Wat kost een aannemer?

Een aannemer hanteert doorgaans een uurtarief tussen de €45,- en €55,-. Voor kleinere klussen is het verstandig om een klusbedrijf in te schakelen. Het uurtarief van een klusjesman ligt doorgaans lager, namelijk tussen de €30,- en €40,-. Voor een grotere verbouwing (als een uitbouw, dakopbouw of zolderverbouwing) schakel je bij voorkeur een aannemer in. In de bouwwereld worden vooraf vaak prijsafspraken gemaakt. Het is in de meeste gevallen handig om vooraf duidelijk in kaart te hebben wat de kosten zijn van de werkzaamheden die je wilt laten uitvoeren. Vooraf is het verstandig om na te denken over je budget. Houd er rekening mee dat een verbouwing doorgaans 15% duurder uitvalt dan begroot wordt.

Hoe kies je een goede aannemer?

Het is verstandig om op internet op onderzoek te gaan naar de aannemer die je in dienst wilt nemen. Kijk of je reviews kunt vinden van het betreffende bedrijf. Vraag eventueel bij de aannemer zelf referenties aan die je kunt nabellen. Om een betrouwbare aannemer te vinden vraag je offertes aan bij diverse aannemers. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de exacte prijzen en mogelijkheden. Er zijn meerdere online services waarbij je 3 tot 4 offertes aanvraagt bij aannemers. Tip: Op de website De10Beste.be vind je de beste aannemers bij jou in de buurt. Op De 10 Beste vind je nagenoeg alle vakmannen. Houd er rekening mee dat de goedkoopste offerte niet per definiete de beste keuze hoeft te zijn. Offertes kunnen laag uitvallen als het meerwerk buiten beschouwing wordt gelaten, of omdat er veel stelposten zijn. Een andere reden kan zijn is dat er materiaal van mindere kwaliteit wordt gebruikt. Mocht de offerte onduidelijk zijn, vraag dit dan goed na. Dit voorkomt problemen achteraf. Een handige tip: Wanneer je een aannemer zoekt dan is het verstandig om het bedrijf te controleren op inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via het ondernemingsloket. Via de “KBO public search” krijg je beter inzicht in het bedrijf. Iedere aannemer is verplicht om zich in te schrijven bij deze organisatie.

Tot slot

Zorg ervoor dat er een exacte einddatum op de offerte komt te staan. Zonder einddatum is niet aan te raden. De kans bestaat dan dat je aan het lijntje wordt gehouden. Begin niet aan werk “in regie”. Hierbij wordt alleen een prijs afgesproken voor materiaal en uurloon. Het risico ligt in dit geval geheel bij de opdrachtgever. Dat wil je niet. Dubbelcheck of alles is vermeld in de offerte (denk aan sloopwerk, afvoeren, materialen, afgraven, gebruik afvalcontainers, steigerhuur, etc.) Stel duidelijke ontbindende voorwaarden op. Wanneer bouwtekeningen onduidelijk zijn is het verstandig om uitleg te vragen. Zorg ervoor dat de bouwtekeningen worden opgenomen in de offerte. Aan de hand van de bovenstaande tips wordt het kiezen van een goede aannemer een stuk eenvoudiger. Hopelijk geniet je snel van je gerenoveerde woning.

Reacties