string(1) "a"

5 tips voor het renoveren van jouw huis

Ga je zelf je woning renoveren? Een goede voorbereiding is essentieel. In dit blog lees je vijf tips die jouw renovatieklus tot een succes zullen maken.

Guido van Loon 02 December 2021

In sommige gevallen is verhuizen niet per se nodig. Bijvoorbeeld als je woning over het algemeen nog in goede staat is, maar je wilt een of meerdere onderdelen van het huis opknappen. Denk aan het dak of de isolatie. Vooral als je in een gedateerd huis woont, kunnen zulke onderdelen verouderen en aan vernieuwing toe zijn. Ben je nog steeds blij met je huis en wil je er het liefst nog zo lang mogelijk in blijven wonen? Dan is renoveren een slimme keuze. Je huis wordt daardoor niet alleen beter bewoonbaar, maar ook meer waard. Het kan bovendien een beter energielabel krijgen. Kortom, genoeg redenen om voor een renovatie te kiezen!

Een huis renoveren doe je niet zomaar. Dat vereist enige kluservaring en een strakke voorbereiding. Heb jij plannen voor een renovatie? Lees dan deze vijf tips die jouw klus tot een succes zullen maken.

Verzamel overal inspiratie en informatie

Elke renovatie begint met het verzamelen van inspiratie en informatie. Niet alleen omdat je een beeld wilt hebben van het eindresultaat, maar ook omdat je – als je zelf aan de slag gaat – wilt weten hoe je bepaalde dingen moet doen. Want hoe moet dat nu eigenlijk, een dak renoveren? En hoe wil je dat de gerenoveerde zolder eruit komt te zien? 

Je haalt je inspiratie en informatie overal en nergens vandaan. Van internetforums tot verbouwingstijdschriften en van interieurmagazines tot Pinterest. Vergeet ook niet om eens in gesprek te gaan met vakmannen en interieurspecialisten: zij kunnen je ongetwijfeld goede tips geven. Met alle verzamelde informatie en inspiratie creëer je uiteindelijk een mooi ontwerp voor de renovatie.

Stel een realistisch budgetplan op

Niet het leukste onderdeel van de renovatieklus, maar wel een belangrijke: het budgetplan. Zorg dat deze realistisch is en dat je alle kosten meeneemt. Houd daarbij rekening met een marge. Je kunt verbouwingskosten immers nooit helemaal tot op de cent nauwkeurig inschatten. Kom je er tijdens de renovatie achter dat de klus toch niet volledig in je budget past? Wees niet bang om het plan wat te wijzigen, maar ben bewust van een mogelijke vertraging van het proces.

Maak een goede planning

Een goede planning is de basis van een succesvolle renovatieklus. Ook hier is de gouden tip weer: wees realistisch. Je bent in je enthousiasme al gauw geneigd om veel te optimistisch te denken over je kunnen. Maar zeker als je een beginnende doe-het-zelver bent, kost klussen best wat tijd. Je renoveert je huis immers niet elke week, toch? Houd er daarom rekening mee dat je soms wel eens vertraging kunt oplopen. Omdat je wat dingen moet uitzoeken, bijvoorbeeld. Vraag ook gerust eens aan een klusexpert om mee te denken over je planning. Een ervaren klusser schat vaak beter in hoeveel tijd je nodig hebt, ook als je een beginnende klusser bent.

Kies materialen van goede kwaliteit

Zelf klussen betekent ook zelf je materialen verzamelen. Kies te allen tijde voor materialen van goede kwaliteit. Kwaliteit gaat hier altijd boven prijs! Het is in dit geval slim om je te laten adviseren door de verkopers van de bouwmarkt. Zij hebben verstand van de producten en kunnen je alles vertellen over bijvoorbeeld levensduur, onderhoud en slijtvastheid. Door te investeren in goede materialen die goed scoren op zulke eigenschappen, geniet je straks veel langer van jouw gerenoveerde woning.

Durf de klus uit te besteden

Lijkt het je toch meer werk dan gedacht, zo’n renovatie? Durf ervoor te kiezen om de klus uit te besteden aan een bouwbedrijf. Hier werken specialisten met vaak veel ervaring, die jouw renovatie perfect kunnen uitvoeren. Dat scheelt je een hoop tijd en moeite. Ontdek bijvoorbeeld eens wat bouwbedrijf Bodavi voor je kan betekenen. Zij zijn gespecialiseerd in maatwerk, ook op het gebied van renovaties. Betrouwbaarheid, duidelijke communicatie en helder en praktisch advies staan centraal in hun werkwijze. Wil je je huis laten renoveren door een professional als Bodavi? Neem dan eens een kijkje op hun website.

 

Reacties