Foto: somfy_07_01

Drie slimme tips om optimaal te genieten van een comfortabele en veilige zomer

Mooi weer, rust en vakantie, maar ook hete dagen en veel lege woningen.

De zomer kan zijn keerzijden hebben, tenzij je de juiste maatregelen treft. Somfy, marktleider in gemotoriseerde oplossingen voor alles in- en rondom het huis én specialist in Smart Home, legt uit hoe een slim huis kan helpen om optimaal van de zomermaanden te genieten.

1. Alles verbinden

Hoe kan je huis je helpen om de zomer comfortabel door te komen? Daarvoor heb je een centraal ‘brein’ nodig, dat via internet is verbonden met alle slimme toestellen in je woning. Hoe slimmer dat brein en hoe meer diensten het ondersteunt, hoe uitgebreider de mogelijkheden van je slimme huis. Gebruiksgemak is daarbij natuurlijk belangrijk. Kies een systeem dat je zelf zonder hulp kan installeren en gebruiken.

Idealiter zoek je naar een toestel dat werkt met IoT-toepassingen van verschillende fabrikanten, Amazon Alexa én Google Home ondersteunt voor bediening via je stem en compatibel is met het immens populaire IFTTT (If This Then That). Via die dienst kan je allerhande toestellen en applicaties met elkaar verbinden aan de hand van slimme ‘recepten’, zoals “zet de lampen aan zodra de zon ondergaat”, of “doe alle lampen uit zodra ik het huis verlaat”. Met hoe meer toestellen je centrale brein compatibel is, hoe verder je kan gaan met dergelijke recepten.

2. Veiligheid bij afwezigheid

Niets erger dan terugkomen van een welverdiende zomervakantie en ontdekken dat er ingebroken is. Drie op de tien inbraken gebeuren wanneer een huis enkele dagen onbewaakt wordt achtergelaten. Een alarmsysteem dat samenwerkt met andere apparaten is één van de vele voordelen van een slim huis.

Met slimme camera’s en sensoren stel je eenvoudig je eigen (betaalbare) beveiliging samen. Die slaat alarm wanneer er een inbreker binnenkomt, maar zorgt ook voor gemoedsrust wanneer alles in orde is. Je kan de camera’s bijvoorbeeld ook gebruiken om vanaf het strand in Barcelona je kat in de gaten te houden.

Je kan simuleren dat je gewoon thuis bent door je slimme huis een dagritme of scenario’s te laten uitvoeren, zelfs wanneer je er niet bent. Zo kunnen de gordijnen ‘s ochtends automatisch openen, gaat de zonwering ‘s middags omlaag en gaat de verlichting aan zodra het donker wordt.

3. Beschutting tegen de hitte

Warm zomerweer is fantastisch, maar te veel is te veel. Zeker als de zon je huis in een sauna verandert. Somfy raadt daarvoor slimme zonwering aan, gekoppeld aan een sensor en het brein van je huis.

Er zijn allerlei oplossingen om je ramen of zelfs je veranda van een slimme en dynamische zonwering te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een rolluik dat automatisch sluit wanneer de buitentemperatuur boven het door jou ingestelde maximum komt.

Automatiseren dus!
Met een slim en veelzijdig controlecentrum voor je huis zijn de mogelijkheden veel uitgebreider dan de drie voorbeelden die we hier aanhalen. Uiteindelijk kan je het zo gek niet bedenken, of je kan het wel automatiseren. Zo is je huis steeds veilig, comfortabel en toegankelijk, zodat jij er optimaal van kan genieten.

Met Somfy ben je klaar voor de zomer!
www.somfy.nl

Reacties