Foto: verbouwing-tips

Je eigen verbouwing

Het is een droom van vele huizenbezitters: je woning helemaal inrichten zoals jij dat wilt.

Guido van Loon

De verbouwing van een woning brengt vaak ongemak met zich mee; afhankelijk van de werkzaamheden beperkt dit zich tot het aanpakken van losse ruimtes of een complete renovatie. Ook voor een renovatieproject wordt meestal een apart plan gemaakt. Soms is het mogelijk om tijdens de werkzaamheden in de woning te blijven, maar afhankelijk van het soort project kan het zijn dat je tijdelijk een ander onderkomen moet zoeken. Voorbeelden van kleinere renovatieprojecten zijn het plaatsen van kunststof of houten kozijnen, luxe buiten- en binnendeuren, glas in lood voor diverse toepassingen, het plaatsen van dakkapellen, dak- en gevelisolatie, maar ook aanbouw. Dit loopt uiteen van een serre tot een garage tot het bewoonbaar maken van je kelder.

Hergebruiken?

Het modewoord van tegenwoordig is 'duurzaam'. Ook bij verbouwen kun je letten op de duurzaamheid. Door zorgvuldig te slopen kun je materialen hergebruiken. Er is ook handel in tweedehands bouwmaterialen, bijvoorbeeld vloerbalken of houten vloerdelen. Bouw- en sloopafval moet je zoveel mogelijk gescheiden houden; bij de gemeentelijke milieustraat kunt je ze inleveren. Heb je grotere hoeveelheden bouwafval? Bij een doe-het-zelfzaak kun je speciale afvalzakken verkrijgen. Bij een grotere verbouwing is het huren van een speciale container van een afvaltransporteur een goed idee. Let er op dat een verbouwing voor langere tijd resultaat oplevert; houd bijvoorbeeld rekening met veranderingen in je gezinssamenstelling. Dit bespaart grondstoffen. Kies daarnaast voor kwaliteit en pas de juiste materialen op de juiste manier toe. Milieuvriendelijke materialen zijn gemakkelijk ter herkennen aan labels en keurmerken. Kies bijvoorbeeld hout met FSC-keurmerk dat komt uit verantwoord beheerde bossen, en neem oplosmiddelarme verf. Bereken vooraf hoeveel materiaal je werkelijk nodig hebt of koop verpakkingen op maat; zo blijf je niet met restpartijen zitten.

Isoleren

Bovenaan de lijst van gewenste verbouwingen in en rondom het huis staat isolatie. Bij slecht geïsoleerde huizen ‘lekt’ de warmte als het ware weg, vooral via ramen, deuren, muren, het dak en de begane grond. Isoleren vermindert het warmteverlies en verbetert het warmtecomfort. Een gemiddelde Nederlandse woning is matig geïsoleerd. Daar verstookt men ongeveer 2.150 m3 gas voor verwarming, in een goed geïsoleerd huis is dat slechts 700 m3. Bij isolatie van je woning kun je denken aan gevelisolatie, dakisolatie (zeer effectief), vloerisolatie en isolerende beglazing. Het kan dus geen kwaad aandacht te besteden aan energievriendelijke maatregelen bij verbouwing of renovatie. Let wel altijd op een gezond binnenklimaat. Een goed geïsoleerde woning vraagt namelijk om goede en bewuste ventilatie. Anders ontstaat een grote kans op vocht en schimmelvorming. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid, ook de kwaliteit van het huis gaat ermee achteruit.

Checklist verbouwing

1. Schrijf voor jezelf punten op waaraan het verbouwde onderdeel moet voldoen.
2. Vraag bij je gemeente de voorschriften van het Bouwbesluit aan, dan ben je goed op de hoogte van alle mogelijkheden en beperkingen.
3. Betrek je buren in een vroeg stadium bij je plannen, zodat er geen bezwaar wordt gemaakt op je bouwaanvraag op het moment dat deze bij de gemeente ter inzage ligt.
4. Vraag bij meerdere bouwbedrijven om een prijsopgaaf. Drie is een goed uitgangspunt.
5. In een verbouwproces is het belangrijk dat het klikt tussen opdrachtgever en bouwer. Waak ervoor dat niet alleen de prijs van een offerte van doorslaggevend belang is.
6. Zorg voor een schriftelijke overeenkomt met een duidelijke omschrijving van de klus; welke werkzaamheden behoren bij de klus, wat kost eventueel meerwerk, hoe groot zijn de stelposten? Stelposten zijn voorlopig aangenomen kosten die nog niet nauwkeurig zijn vast te stellen, omdat de klant nog nader zijn definitieve keuze moet bepalen. Te denken valt aan zoals stucwerk, hang- en sluitwerk.
7. Zorg ervoor dat de betalingsregeling op papier staat. De meeste mensen betalen in gedeelten. Het laatste gedeelte wordt betaald als de klus helemaal geklaard is.
8. Vraag naar garantievoorwaarden.

Tot slot nog een tip: voorkom verbouwingsstress! Houd een logboek bij; voor jezelf, maar houd ook de werkzaamheden van de aannemer bij. Zo kun je gemakkelijk terugvinden wanneer er welke werkzaamheden zijn verricht. Zo is er achteraf geen discussie mogelijk over meerwerk of de invulling van stelposten. En: zorg dat er altijd veilig gewerkt wordt! Een opgeruimde werkplek is een goed begin! Is het een klus op hoogte? Lees op Steigerkopen.nl meer handige tips.

Reacties